Joop van Burk, directeur GRC: Een succesvol 2018 en veel om naar uit te kijken in 2019

21 dec 2018

Het jaar 2018 is voor het Gelders Restauratie Centrum een mooi en succesvol jaar geweest.

• We zijn verhuisd van Koningsweg 23 A te Schaarsbergen naar Utrechtseweg 310 te Arnhem op het terrein van Arnhems Buiten.

• Op het gebied van cursussen en opleidingen zijn we erin geslaagd om samen met ROC het Graafschap College de nieuwe ‘specialist restauratieopleiding op MBO 4 niveau’ met een volle klas van start te laten gaan.

• We hebben twee volle, en uitstekend geëvalueerde, cursussen ‘Historische Tuinen en Parken in Theorie en Praktijk’ georganiseerd voor hoveniers, tuinbazen en andere professionals.

• Voor het eerst hebben we in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen drie multidisciplinaire teams kunnen samenstellen in de derde leergang ‘Innovatief en Energiebesparend Restaureren’

• ..en we kunnen terugkijken op een prettige samenwerking met het Nationaal Restauratie Centrum op het gebied van één en tweedaagse cursussen.

Vooruitkijkend naar 2019 staat er veel op het programma. 

• Het GRC gaat zich nog eens extra inspannen om de instroom van vakmensen in de restauratiebouw te bevorderen. Met ketenpartners als de restauratiebouwbedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid, nemen wij in Gelderland het initiatief tot een ‘aanvalsplan vakmanschap’.

• In dit verband willen we meer op locatie zichtbaar zijn, zo dicht mogelijk bij de uitvoering. We beginnen hiermee op het landgoed Reuversweerd te Brummen. Daar zullen we in 2019 voor diverse doelgroepen een programma ontwikkelen.

• Het kennisplatform ‘Innovatie en Duurzaamheid’ wordt uitgebreid en, naast live ontmoetingen op basis van thema’s en projecten, onderzoeken wij hoe we dit netwerk ook digitaal tot  bloei kunnen brengen.

• Aan kennis en training op het gebied van ons groene erfgoed blijkt een grote behoefte. We starten daarom in 2019 ook met een cursus ‘Historische Tuinen en Parken voor vrijwilligers’ en een cursus ‘Stinzenplanten in het historisch Groen’!

• ..en tot slot zetten wij in op intensivering van samenwerking met andere erfgoedalliantiepartners in Gelderland en de Monumentenwacht in het bijzonder.
Kortom, er is veel gebeurd en er is veel om naar uit te kijken en mee aan de slag te gaan.

Maar ik wens u en ons nu eerst een mooi kerstreces om de accu weer op te laden.

Het GRC wenst u en de uwen een fijne kersttijd en een gezond en inspirerend 2019!

Joop van Burk,

 

Directeur GRC

Terug naar overzicht