Jan Gersen gaat het GRC ondersteunen

21 sep 2018

Jan Gersen heeft zijn sporen in de bouw-opleidingswereld ruimschoots verdiend, tegenwoordig als Opleidingsmanager bij het Graafschap College. Het GRC is blij dat hij ons nu, een aantal uren per week,  gaat ondersteunen op drie concrete gebieden.

Jan Gersen

Jan is 58, getrouwd en vader van drie  volwassen kinderen. Zijn huidige functie is Opleidingsmanager Gebouwde Omgeving van het Graafschap College in Doetinchem, waarmee het GRC samenwerkt voor onze Restauratie-opleiding. Daarvóór was hij onder andere Directeur van Bouwmensen Gelderland Oost. We zijn dus blij dat hij ons, met zijn grote ervaring, gaat ondersteunen.

Drie hoofdthema’s: instroom, PR en moderniseren

Omdat Jan in de afgelopen jaren zeer regelmatig contact had met directeur Joop van Burk van het GRC, was het eigenlijk heel logisch dat het tot samenwerking kwam. Jan heeft nu voor het GRC drie hoofdthema’s gedefinieerd; het aanpakken van de instroom in de opleidingen, het bevorderen van de bekendheid van onze opleidingen bij toekomstige vaklieden en het moderniseren van de bestaande opleidingen; het aanpassen aan deze snelle tijden.

Instroom aanpakken

Heel concreet heeft Jan al een aanvraag ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor een opleiding ‘Technicus Houtrestauratie’.  Hiermee kunnen leerlingen, die geïnteresseerd zijn in het oude timmerambacht (en daarmee bij de nieuwe timmeropleidingen niet terecht kunnen)  naadloos aansluiten op de opleidingen op MBO-niveau 3. “In april volgend jaar horen we of die aanvraag wordt toegekend, “ zegt Jan. “Dan kunnen we die voor heel Gelderland uitvoeren. Het ROC Twente heeft al iets dergelijks, maar wij vullen dat op onze eigen manier in.”

Bekendheid bevorderen

Het tweede hoofdthema sluit daar bij aan; een stukje PR richting de potentiële vakmensen. Uit hoofde van zijn werk kent Jan de scholingswereld natuurlijk goed. “Onze opleidingen zijn zeer geschikt voor MBO’ers en bijvoorbeeld uitgevallen Havisten,” vindt hij. “Als we, door de opleiding tot  Technicus Houtrestauratie, de aansluiting op ons  huidige onderwijs kunnen maken (onderinstroom),  dan kunnen we ook het VMBO- en MBO-2  prachtige loopbaankansen bieden.”

Modernisering van de opleidingen

Als sluitstuk wil Jan ook de bestaande opleiding moderniseren. Technieken als 3D-tekenen, het werken met drones en het gebruik van duurzame materialen worden, ook in de restauratiebouw, steeds vaker toegepast. Volgens Jan hebben ze wel enorme voordelen en staan goed restaureren zeker niet in de weg. “Sterker nog, ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor beter inzicht, minder fouten en minder materiaalverspilling. En dat betekent vaak sneller en goedkoper werken.”

Deze drie zaken aanpakken klinkt als een fulltime baan, en niet iets voor een aantal uren per week, maar Jan is een energiek en goed opgeleid man. Het GRC is heel blij met zijn inbreng.

Terug naar overzicht