Interview Ilco Postma, Vivare: “Innovaties en duurzaamheidsmaatregelen bij monumenten zijn altijd maatwerk.”

30 apr 2021

Vivare

We spreken deze keer Ilco Postma, bij woningcorporatie Vivare werkzaam als projectleider van de afdeling Complexgestuurd Onderhoud en Ontwikkeling. Vivare is als sociale verhuurder actief in zes gemeentes: Arnhem, Rheden, Renkum, Duiven, Westervoort en Overbetuwe. “Wij verhuren, met zo’n 200 medewerkers, ca. 24.500 ‘eenheden’ en bieden zo’n 55.000 mensen een passend en betaalbaar (t)huis,” vertelt Postma. “Als projectleider houd ik mij bezig met planmatig onderhoud, contractbeheer, groot onderhoud en renovatie, maar ook met sloop en nieuwbouw. En ik kijk meer specifiek naar ons monumentale bezit. Vivare bezit namelijk zo’n 1.650 verhuureenheden met een monumentale status, variërend van beschermd stads- of dorpsgezicht tot gemeentelijk- of rijksmonument.”

Groot onderhoud in de wijk Geitenkamp (Arnhem)

Vivare is nu bezig met de voorbereidingen voor groot onderhoud en verduurzaming van 305 monumentale woningen in de wijk Geitenkamp (bouwjaar 1920/1930). De hele wijk is een Rijksbeschermd stadsgezicht en van de 305 woningen in het project zijn 194 ook een gemeentelijk monument. Postma: “We zullen in oktober van dit jaar starten en het project moet klaar zijn in begin 2023. De verduurzaming hopen we grotendeels te behalen door het aanbrengen van dakisolatie in combinatie met het vervangen van de dakpannen. In verband met de monumentale status dienen de detailleringen zo minimaal mogelijk te worden aangepast, wat natuurlijk wel betekent, dat de isolatiewaarde iets lager is dan bij een normale woning. We zullen ook een CO2-gestuurde mechanische ventilatie aanbrengen. De luchttoevoer in de voorgevel gaat dan niet via raamroosters maar via een retro zelfregulerend muurrooster. Verder zullen we schilderwerk uitvoeren en enkel glas vervangen door HR++ glas. De labels van deze woningen zijn gemiddeld al label C, dus is het moeilijk om veel stappen te maken. In de toekomst willen we, bij woningmutatie (verhuizing – red.), ook binnen nog de vloeren isoleren.”

Ervaring opdoen met drie innovaties

In ditzelfde project wil Vivare in een vrijstaand gebouw drie innovaties toepassen, om ervaring op te doen. Het gebouw wordt door de overkoepelende huurdersbelangenvereniging gebruikt. “Hiermee betrekken we de huurdersbelangenvereniging bij onze plannen,” zegt de projectleider, “en hopen zo ook draagvlak te creëren voor toekomstige projecten. De innovaties zijn vacuümglas, zonnecel-dakpannen en infraroodverwarming. We zien dit als een innovatietraject om ervaring op te doen voor toekomstige projecten. Hier kunnen we ze nog niet grootschalig inzetten.”

Tips voor anderen

Postma is graag bereid een aantal tips te delen. “Het is goed om vooraf de doelstellingen van een project helder te hebben; wat verwachten we ervan, wat moet het opleveren? Verder is het noodzakelijk om de juiste specialisten in te schakelen en goed af te stemmen met de afdeling erfgoed van de betrokken gemeente. Het toepassen van innovaties en duurzaamheidsmaatregelen bij monumenten is namelijk altijd maatwerk. Het is een afweging tussen erfgoedeisen en het ook in de toekomst goed bewoonbaar houden van de woning (comfort).

Terug naar overzicht