Interview André Verhoeven, docent opleiding Technicus Hout & Restauratie
Met ervaring als meubelrestaurateur en aan het Graafschap College is André Verhoeven heel goed op zijn plaats als docent in onze opleiding TH&R. Samen met Roy Jansen en René Vrieze vormt hij sinds eind vorig jaar het vaste docententeam van de opleiding. “Ze hebben ons alle drie hard nodig.”
Meubelrestaurateur
Als stagiair kwam André binnen bij Hekkers & van ’t Spijker één van de gerenommeerde meubelrestaurateurs in het oosten van het land (Wilp). “Ik kreeg als project voor mijn stage een ebbenhouten Japans kunstkabinetje met ivoren inleg. Daar heb ik twee weken met veel plezier aan gewerkt. En dat toonde zich blijkbaar in het resultaat, want ik mocht meteen blijven,” zegt de 60-jarige ambachtsman. “Daar heb ik bijna acht jaar veel geleerd en met plezier gewerkt, tot 1996. Sindsdien werkte ik op het Graafschap College als docent Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer.”
Van meubels naar interieur
“Het zwaartepunt van het meubelvak is in de afgelopen 30 jaar verschoven, van meubels (massief hout) naar interieurbouw met voornamelijk plaatmateriaal,” vertelt André. “Dat heeft natuurlijk grote voordelen, omdat dat materiaal veel minder aan werking onderhevig is en in minder tijd, en dus tegen lagere kosten, een prachtig resultaat kan opleveren. MDF en Spaanplaat hebben tegenwoordig een afwerklaag die nauwelijks meer van echt hout is te onderscheiden.” Toch miste André het werken met echt hout, dus toen hij gevraagd werd als docent bij TH&R hoefde hij niet lang na te denken.
Technicus Hout & Restauratie
De opleiding TH&R is een ‘cross-over’ tussen de opleidingen allround timmerman, machinaal houtbewerker en allround meubelmaker. Gedegen kennis van het houtbewerkingsambacht is de basis. Deze opleiding is bedoeld voor jongeren en professionals, die creatief met hout willen werken en willen leren hoe ze het ‘oude’ ambacht, de oude houtverbindingen en –constructies in monumenten, kunnen toepassen. “Mijn rol in deze opleiding is die van machinaal houtbewerker en werkplaatstimmerman,” zegt de meubelmaker. “Roy Jansen doet de coördinatie en is de algemene bouw/timmer-expert, René Vrieze laat zien hoe de restauratie aan de oude bouwdelen gedaan moet worden en ik combineer het werk met werkplaatsvaardigheden en de plaats van moderne machines hierin. Pen-gatverbindingen of het voorbereiden van nieuwe stukken in een balklaag bijvoorbeeld, die moet je niet op de bouwplaats zelf willen doen. Wij stemmen af met de timmerman op het werk en doen het voorbereidende werk volgens zijn specificaties. Zo vullen we elkaar naadloos aan, in de minste tijd, en dus tegen de laagste kosten voor de opdrachtgever.
Hoe bevalt het je?
Ik vind het hier geweldig. Het is zo mooi om de studenten kennis te geven over hout. Daar kun je namelijk heel veel relevants over zeggen; de verschillen tussen de houtsoorten, voor welke doeleinden je welk hout gebruikt, hoe het in de geschiedenis werd gebruikt en waarom. Voor onze studenten is dat heel belangrijk en ze worden er gelukkig ook enthousiast van. Er gaat veel kennis en denkwerk in dit vak zitten. Daarom trekt deze opleiding niet alleen ambachtslieden aan maar ook mensen die uit een denk-vak komen. Laatst hebben bijvoorbeeld nog een gesprek gehad met een Officier van Justitie, die er over dacht om over te schakelen. Toch is ons denken meer gericht op de praktische uitvoering. Wat je ontwikkelt, vanuit de kennis over materiaal en oude technieken, is logica in het vak, handigheid en efficiency. Je leert werken met hoofd, hart én handen. Daarin vullen wij als docenten elkaar mooi aan. De studenten hebben ons alle drie hard nodig.”