In november en december nog drie korte cursussen op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd

10 nov 2021

Ga jij de uitdaging aan? Dit najaar bieden we nog drie korte cursussen aan op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd over het restaureren en verduurzamen van monumenten. Om de drukbezette professionals snel en efficiënt verder te helpen duren deze cursussen maximaal één dag. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Herstelplan van historisch schilderwerk: Donderdag 18 november van 9.00 tot 12.15 uur

Bij de restauratie van het schilderwerk van historische gebouwen komen we vaak gebreken en verwering tegen. Dan is een standaard-aanpak van onderhoud en herstel meestal niet toereikend. Het juist beoordelen van de situatie van het houtwerk en/of de muren vraagt goede kennis van de ondergrond en de gebruikte materialen. In deze cursus leer je een goed herstelplan op te stellen dat voldoet aan de wensen en verachtingen van de opdrachtgever. Het opzetten van proefstukjes, die beoordelen en vervolgens wellicht het plan bijstellen, is hier een onderdeel van.
Meer informatie en inschrijven

Isoleren van een monument: Donderdag 25 november van 9.00 tot 16.15 uur

Het verantwoord en met zorg isoleren van een monument, om de energievraag te reduceren, is een uitdagende opgave. De constructie van het monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie? Na een theoretische inleiding bekijk je het dak, de vloeren en de gevel van het hoofdhuis van Reuversweerd.
Meer informatie en inschrijven

Cursus ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument​: Donderdag 2 december 9.00 tot 12.15 uur

 Het is een hele uitdaging om de warmte- en ventilatie-installatie uit te werken in een systeem dat voldoet aan de energetische vraag om het hele jaar te kunnen zorgen voor voldoende warmte en frisse lucht. Enerzijds moet je op alle gewenste plaatsen/functies in het monument voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Anderzijds moet het inpasbaar zijn in het monument, terwijl de historische waarden behouden blijven. Je leert o.a. welke keuzes er gemaakt zijn bij de restauratie van het landhuis in Reuversweerd.
Meer informatie en inschrijven

De cursussen vinden plaats in de restauratiepraktijk van het landgoed Reuversweerd: Erfgoedwerkplaats Reuversweerd, Piepenbeltweg 5 Brummen.

Terug naar overzicht