HET GELDERS RESTAURATIE CENTRUM: van 2024 naar 2025
2024 zit erop, 2025 staat voor de deur. Dat is een goed moment om terug te blikken en vooruit te zien. En, zoals ondertussen een goede gewoonte gaat worden in deze donkere dagen, evalueren, mijmeren en peinzen we over het afgelopen jaar en delen we graag onze visie voor de tijd die voor ons ligt.
Het is een schril contrast: In Nederland zijn we druk bezig om de vele mooie monumenten die we hebben in volle glorie te behouden voor de toekomst, terwijl op andere plaatsen, in andere landen, hele steden worden plat gegooid; totaal vernietigd, met al het menselijke drama dat daarvan het gevolg is.
Desalniettemin gaan we, en móeten we, verder met ons leven in Nederland in het algemeen en Gelderland in het bijzonder. En ook belangrijk, op kleine schaal dicht om ons heen, zijn voor veel mensen de persoonlijke, dagelijkse dingen; het gezin, gezondheid, lief en helaas ook leed.
2024 is voor iedereen die betrokken is bij het Gelders Restauratie Centrum een enerverend jaar geweest…
- Het Gelders Restauratie Centrum is voortdurend in gesprek met haar partners van de Gelderse Erfgoed Alliantie. De Provincie Gelderland is initiator in een proces om te komen tot nauwere samenwerking. Al vele jaren werken we samen, maar in 2025 gaan we daarin nog een stap verder. Hoe dit zich ontwikkelt gaan we zien.
- In 2025 bestaat het GRC 12 ½ jaar. Wij zijn daar trots op en het is onze bedoeling dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Maar hoe we dat gaan vieren, dat is nog geheim.
- Onze huisvesting, aan de Florijnweg 3 in Velp, bevalt nog steeds prima. De ruimtes zijn zeer geschikt voor de verschillende activiteiten (alleen akoestisch hebben we nog wel wat te wensen) en de vele gasten prijzen de inspiratievolle omgeving. Vanuit Velp hebben we veel mooie activiteiten kunnen organiseren.
- De MBO 3-opleiding ‘Technicus Hout en Restauratie’ (in steeds nadere samenwerking met het Graafschap College) groeit. Vanuit heel Gelderland melden zich mensen aan voor deze driejarige opleiding en op dit moment zijn er al 36 studenten bij ons aan de slag, begeleid door drie specialistische docenten. We hopen in 2025 nog een klein beetje door te groeien, naar 40 tot 45 studenten. Veel meer kunnen we in de huidige accommodatie niet aan om geen concessie te hoeven doen aan ons uitgangspunt van maatwerk. Gelukkig blijkt dus dat er nog steeds behoefte is om het échte vakmanschap te leren.
- De Branche-opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen MBO, in samenwerking met het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, heeft het afgelopen jaar ook weer 12 gediplomeerden opgeleverd. Een extra impuls was de toevoeging van onze facultatieve module met Algemeen Vormende Vakken, waardoor het Branche-diploma opgewaardeerd wordt tot een officieel MBO 4-diploma.
- De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren, in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ging in het najaar voor de zevende maal van start. Ditmaal zijn we te gast in het Burgerweeshuis in Tiel. Onder de verantwoording van de woningcorporatie Thius, werken de teams van deelnemers daar aan concrete verduurzamingsplannen voor dit Rijksmonument uit 1905.
- De efficiënte maatwerkcursussen op o.a. Landgoed Reuversweerd werden hoog gewaardeerd en brachten de deelnemers in korte tijd de meest actuele kennis.
- Ons Kennisnetwerk Duurzaamheid & Innovatie verzorgde, op mooie locaties in Gelderland, zeer goed bezochte bijeenkomsten. We kijken op deze bijeenkomsten naar de mogelijkheden van, en eerste ervaringen met, de broodnodige innovaties in de restauratiesector. De kennis die daar wordt uitgewisseld blijkt telkens weer essentieel voor de toekomst van ons gebouwd erfgoed.
- Op de valreep van 2024/25 zijn we ook gestart met de inrichting van een fysiek DUURZAAMHEIDSCENTRUM in ons kantoor op de Florijnweg 3 in Velp. Dit centrum moet concrete en actuele mogelijkheden en voorbeelden laten zien. Met steun van diverse partijen gaan we in 2025 de ruimte inrichten. Volg onze berichten voor nader nieuws.
- Door professionele en gerichte inspanning van onze mensen van acquisitie, PR en Social Media hebben we weer flinke stappen kunnen maken in onze naamsbekendheid, zowel on- als offline. Wij zetten daar dus in het nieuwe jaar weer enthousiast op in.
- Dankzij de voortdurende steun van de provincie Gelderland kunnen we ook in 2025 weer verder met het zo noodzakelijke werk dat er op ons bordje ligt. Het tekort aan vakmensen in de restauratiebranche is nog steeds nijpend en groeiend. We gaan dan ook met enthousiasme en volle inzet een nieuw jaar in…
.. en 2025 heeft alles in zich om weer een jaar te worden met veel mooie ontwikkelingen in de branche. Het GRC zal zich met name richten op maatwerk-opleidingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Samen met onze partners in de restauratiebranche, met de werkgevers en met de provincie zullen wij er weer echt álles aan doen de vele prachtige monumenten in Gelderland ook in de toekomst te kunnen behouden.
Namens iedereen bij het Gelders Restauratie Centrum een heel gelukkig en gezond 2025 gewenst! We zien jullie graag terug aan Florijnweg 3 in Velp.
Jan Gersen, Directeur