Het bestuur van het Gelders Restauratie Centrum: Folkert Potze, secretaris
De leden van het bestuur van het GRC doen meestal op de achtergrond hun werk, maar zijn essentieel voor een gezond GRC. Wij vonden het tijd om ons bestuur nader aan u voor te stellen. Dit blog brengt Folkert Potze (links op de foto) aan het woord, die ons steunt met zijn grote kennis van het onderwijs.
Passie voor MBO
Als student chemische technologie kwam Potze erachter, dat hij eigenlijk liever wiskundeleraar wilde worden. Hij besloot zijn hart te volgen en werkte van 1987 tot 1997 als wiskunde- en informatica-docent in het MBO, als laatste op het MBO College Almere. Daar werd hij ook hoofd bedrijfsopleidingen en vervolgens manager van de technische opleidingen. Het aantal leerlingen groeide van 230 in 1990 naar 10.000 in 2007. “Tot 2007 heb ik daar ook veel nieuwe opleidingen opgestart, zoals Technische Informatica, Installatietechniek, Procestechniek en Transport & Logistiek. Je kunt dus zeggen dat ik in 17 jaar met het MBO in Flevoland ben meegegroeid,“ zegt de huidige directeur Techniek van het ROC Nijmegen. Zijn verbinding met het GRC ligt, na 2007, in zijn verantwoordelijkheid als directeur Techniek van het Graafschap College in de Achterhoek. “We waren mede-initiator van het GRC in 2012 en dus nam ik ook mijn verantwoordelijkheid als bestuurslid.”
Affiniteit met restauratie en overdracht van kennis en vaardigheden
“Uit mijn hobby als auto-restaurateur en mijn ervaring met al die mooie bouwkundige MBO-vakken komt mijn affiniteit met de restauratiebranche voort. De nadruk van mijn rol in het bestuur van het GRC ligt ook in het onderwijsgedeelte. Ik kijk met name naar de producten en vaardigheden waaraan in de markt behoefte is. Ik denk daarin ook graag mee met de directie en medewerkers. We moeten de juiste opleidingen blijven maken en daarbij, behalve het historisch vakmanschap, ook de succesvolle innovaties scherp in de gaten houden, met het oog op de toekomst van de restauratiesector,” licht Potze toe.
Toekomstvisie
“Want we moeten blijven zorgen voor voldoende, gekwalificeerde, restauratie-vakmensen, zodat onze Gelderse Kennis- en Kundebedrijven de prachtige dingen kunnen blijven doen die ze nu ook doen. Zij hebben grote behoefte aan goede restauratiespecialisten, maar de groei in het MBO blijft achter bij het HBO. Als we 1 á 2 procent groeien, dan is dat al heel mooi, heb ik ook al eerder gezegd,” refereert Potze aan een recent interview op Radio 1. “Het MBO is van onschatbare waarde voor onze maatschappij in het algemeen en de restauratiesector in het bijzonder. Het MBO bedenkt het niet alleen, maar maakt en onderhoudt het ook. Onze vakmensen zijn uitstekend in staat samen te werken met zowel het HBO als de universiteiten. Onze ‘makers’ vormen het fundament onder de ideeën van de bedenkers. MBO, HBO en universiteiten hebben elkaar hard nodig.”