GRC in beeld tijdens Ambacht in Beeld Opleidingsdagen

21 okt 2024

Op 16 en 17 oktober werd in Utrecht de 10de editie gehouden van de ‘Ambacht in Beeld Opleidingsdagen’. Ruim duizend scholieren maakten kennis met veel verschillende ambachten. Het GRC stond er, samen met RIBO in Hengelo en het Talland College in Zaanstad, om promotie te maken voor de Opleiding Technicus Hout en Restauratie. “Je moet jezelf laten zien aan potentiële ambachtslieden.”

Ambacht in beeld Opleidingsdagen
Stichting Ambacht in Beeld gaat het om meer bekendheid, zichtbaarheid, waardering én instroom voor kleinschalige ambachtelijke vakopleidingen. En in de Fabrique in Utrecht stonden ook veel verschillende opleidingen, van (sier)smeedkunst en vormgeving tot restauratie en meubelmaken. Volgens de organisatie hadden alle middelbare scholen een uitnodiging gekregen en was er zelfs extra aandacht besteed aan vroegtijdige schoolverlaters. In twee dagen kwamen ruim duizend studenten zich hier oriënteren.

Opleiding THR
Het Gelders Restauratie Centrum was aanwezig met een stand, voornamelijk voor de opleiding Technicus Hout en Restauratie. “Wij bieden die opleiding aan samen met het Ribo in Hengelo en het Talland College in Zaamdam. Ik denk dat we daarmee zeker honderden jongeren, waaronder ook veel meiden, hebben bereikt, “zegt Jan Gersen, directeur van het GRC.

Stand van Kreeft/NCE
Ook onze samenwerkingspartner, het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, was aanwezig. Bouwbedrijf Kreeft verzorgde voor hen een stand, waaraan we ook hebben meegewerkt.
En een van onze THR-studenten, Jesse, werkt bij Kreeft en was enthousiast aanwezig om uitleg te geven aan de bezoekers. Kreeft doet veel restauratiewerk in de regio en werkt aan groei van hun restauratie-tak. Maar daarvoor heb je echte vaklieden nodig, want restauratiewerk is een veelomvattend ambacht. En er is nog steeds een groot tekort aan ambachtslieden. Daarom is het GRC ook altijd aanwezig op dit soort evenementen. “Je kunt het directe resultaat van onze aanwezigheid altijd moeilijk meten,” zegt Jan Gersen. “Maar je moet jezelf laten zien aan potentiële ambachtslieden, want die hebben we hard nodig.”

Terug naar overzicht