GRC en elf andere opleiders starten GOGO : samenwerkingsverband Gelderse Opleidingsbedrijven

7 jun 2024

Op 6 juni 2024 vond in Apeldoorn de opening plaats van GOGO: Stichting Gelderse Opleidingsbedrijven Gebouwde Omgeving. Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde Wonen van de provincie Gelderland, benadrukte daarbij het belang van het aantrekken van zij-instromers om het groeiend tekort aan vakmensen in de bouw te bestrijden. De zogenoemde ‘Transitiehuis’-aanpak heeft zijn waarde daarin bewezen.

GOGO
Onder de naam GOGO, Gelderse Opleidingsbedrijven Gebouwde Omgeving, hebben twaalf bedrijven zich verenigd. Volgens voorzitter Gerbert Wubs, “willen we (zo) aan onze samenwerkingspartners en leerbedrijven laten zien dat wij actief meedenken en -werken aan de opgave die voor ons ligt.” Die opgave is het terugbrengen van het groeiend tekort aan vakmensen in de bouw.

Transitiehuis-aanpak
In maart 2023 verstrekte de provincie Gelderland de subsidie Transitiehuis 2.0 aan de stichting GOGO. “Met het Transitiehuis leiden we zij-instromers in de Stedendriehoek (Apeldoorn-Zutphen-Deventer, red.) op voor een baan in de bouw, installatie- en elektrotechniek,” zei gedeputeerde Vreugdenhil. Door de samenwerking van de twaalf bedrijven in deze aanpak kunnen we nog eenvoudiger branche-overstijgend opleiden. Die aanpak heeft zich al bewezen. En achter deze opleidingsbedrijven zitten weer ruim duizend leerbedrijven. Die profiteren van de verhoogde instroom om zo ook weer een bijdrage te kunnen leveren aan de bouwopgave.

Welkome samenwerking
Het GRC heeft zich al een aantal jaren gecommitteerd aan het Aanvalsplan Vakmanschap van de provincie Gelderland. Op alle mogelijke manieren probeert het GRC nieuwe restauratiespecialisten op te leiden, zodat we ons prachtige Gelderse erfgoed aan volgende generaties kunnen doorgeven,” volgens directeur Jan Gersen. “ De samenwerking in de stichting is daarop een zeer welkome aanvulling, mede omdat we merken dat veel potentiële studenten zij-instromers zijn. We hebben nog niet alle hindernissen voor het plaatsen van die studenten overwonnen, maar met GOGO zetten we weer een grote stap.”

Klik hier voor meer informatie over GOGO.                     

Terug naar overzicht