Gevels repareren en schilderwerk herstellen; twee cursussen op Reuversweerd in juni

24 mei 2022

In juni organiseren we op onze ‘erfgoedwerkplaats’ op landgoed Reuversweerd weer twee korte, efficiënte restauratiecursussen voor de professional. Op 16 juni leer je hoe je schilderwerk het best kunt herstellen; op 23 juni kom je alles te weten over hoe je gevels repareert. In één ochtend ben je weer helemaal bij op jouw vakgebied.

Erfgoedwerkplaats Reuversweerd
In Brummen, bij Zutphen, ligt het prachtige Landgoed Reuversweerd. Hier kun je, aan de hand van de daadwerkelijke restauratie, de theorie aan de praktijk toetsen. De eigenaar geeft ons de ruimte om, samen met verschillende partners, bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen. Daarnaast mogen we gebruik maken van de bouwplaats zelf om de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.

16 juni: Opname en herstelplan van schilderwerk ​bij restauratie van historische gebouwen.
Wil je inzicht in het beoordelen en herkennen van situaties bij schade of achterstallig onderhoud van het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? In deze cursus leer je hoe je zoiets goed aanpakt, met de juiste materialen en werkwijzen. En je leert de omvang van de werkzaamheden te beoordelen. Dit is een uitstekende cursus voor medewerkers van restauratie- en schilderbedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters en medewerkers van gemeentelijke overheden.
In deze praktijkgerichte cursus leer je een gedegen herstelplan op te stellen voor het historisch schilderwerk. Je krijgt een theoretische inleiding en vervolgens ga je op de bouwplaats het schilderwerk bekijken van het hoofdhuis van Reuversweerd. We doen daarbij een opname en analyse. Daarna bespreken we op welke manier, met welke materialen, en tegen welke kosten het herstel het best uitgevoerd kan worden.

23 juni: Repareren en kleuren van monumentale gevels
Veel monumentale gevels hebben schade die het mooie beeld verstoort. Maar herstel is vaak niet zo simpel. In deze ochtendcursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren in de gevel aanpakt én we laten we zien hoe mooi het resultaat kan zijn. Deze korte, praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en metselbedrijven (metselaars, uitvoerders, etc.). Maar ook voor medewerkers van architecten- en adviesbureaus, medewerkers gemeentelijke overheden en voor monumentenwachters is deze cursus heel interessant.
Op 23 juni laat een zeer ervaren restauratiemetselaar/-geveladviseur, samen met twee specialisten op het gebied van kleurherstel, zien met welke aanpak, materialen en technieken je monumentale gevels kunt herstellen. Je krijgt zowel een theoretische onderbouwing, als een praktische uitleg én demonstratie van het herstel. Op de bouwplaats kunnen we ook een mooi voorbeeld bekijken van hoe een gevelopening is opgevuld en hoe het metselwerk is bijgekleurd, zodat het past in de historische gevel.

Beide efficiënte cursussen duren een ochtend.
Ze kosten, inclusief koffie, thee en lunch, maar € 150,-
Schrijf je dus snel in:

Inschrijven 16 juni: Opname en herstelplan van schilderwerk

Inschrijven 23 juni: Repareren en kleuren van monumentale gevels

Terug naar overzicht