Gelderlander, “Gezocht: ruïne als ambachtsschool”

21 mei 2015

Dagblad De Gelderlander publiceerde op 12 mei twee artikelen: een interview met Joop van Burk (GRC) en René Bussink (Graafschap College), en een vraaggesprek met stagiair Jelle Kruese.

Onderwerp van het eerste gesprek is het idee van een Gelderse bouwval als ‘flexperimenteerplek’ waarin bouwbedrijven, onderwijs en overheid deelnemen. Daarin kunnen jonge ambachtslieden zich bekwamen in het restauratievak. Mede vanwege de de uiterst lage uurprijzen van bouw-zzp’ers en de concurrentie in de bouw is er voor stagiairs eigenlijk heel weinig plek. “Dan kun je toch uitrekenen dat we verkeerd om in de kerk zitten,”citeert de krant van Burk.
Gediplomeerd metselaar Jelle Kruese is een van de gelukkigen waarvoor nog wel plaats is. Hij loopt, onder de hoede van aannemer De Bont, stage in de Arnhemse Eusebiuskerk. Daar werkt hij aan het vervangen van de grote hoeveelheden tufsteen. ‘s Avonds krijgt hij les op het Graafschap College. Zijn begeleider, René Bussink, is ook groot voorstander van de flexperimenteerplek, waarin scholen en bouwbedrijven de krachten kunnen bundelen. “Anders is straks het ambachtswerk uit Nederland verdwenen,” zegt de seniordocent.

 

Terug naar overzicht