Ga jij ook naar de Open Monumentendag in Gelderland op 9 en 10 september?

24 aug 2023

Dit jaar is ‘immaterieel cultureel erfgoed/levend erfgoed’ het thema van Open Monumentendag. Daaronder vallen onze culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden, die vaak echter weer onlosmakelijk verbonden zijn met het gebouwde en groene erfgoed waarin ze worden uitgeoefend. De open monumentendag maakt dat dit jaar in Gelderland nog zichtbaarder in bijna 800 (!) openstellingen en activiteiten.

Immaterieel erfgoed/levend erfgoed
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed is gesloten. Open Monumentendag viert in 2023 daarom dat ‘levend erfgoed’. Daaronder vallen culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Die zijn – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en veranderen mee met de tijd, én van beoefenaar tot beoefenaar. Maar deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten. Open Monumentendag maakt ze dit jaar nóg zichtbaarder. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen, maar de molen is zonder hem/haar ook slechts een zielloos gebouw. 

Evenementen, activiteiten en openstellingen
Naast de opengestelde gebouwen zijn er dit jaar nog meer activiteiten die de relatie tussen gebouw en levend erfgoed laten zien. Zo zijn er, onder veel meer, workshops, tentoonstellingen, rondleidingen, fiets- en wandelroutes, markten, demonstraties van ambachten en concerten. In totaal zijn er in Gelderland 728 (!!) objecten en activiteiten te bezoeken. Je kunt op de site van Open Monumentendag zowel zoeken uit een lijst met maar liefst 728 activiteiten, als op de kaart.
Kijk hier voor de Gelderse selectie op de website Open Monumentendag.

Voorbeelden
Het weer belooft, op een paar buitjes na, best goed te worden. Dus wat let je? Er is altijd wel iets moois te zien, te horen, te doen of te proeven bij jou in de buurt.  Ga er op 9 en 10 september lekker op uit in onze mooie provincie. Om een idee te krijgen van de uitgebreide mogelijkheden noemen we er hier een paar: 

Terug naar overzicht