Eindejaarsboodschap van Jan Gersen, Directeur GRC

17 dec 2021

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk terug te blikken op alles wat er gebeurd is, en alvast  vooruit te kijken naar een nieuw jaar dat voor ons ligt. De donkere dagen van december lenen zich uitermate goed voor enig gemijmer, gepeins en visionaire gedachten, onder het genot van een lekker wijntje.

Natuurlijk, wereldwijd gebeurde er veel groot nieuws, vaak met impact voor veel mensen. Maar niet minder belangrijk voor onszelf zijn de kleine, persoonlijke, dagelijkse, dingen, waar iedereen zich vooral mee bezig houdt; het gezin, gezondheid, veel lief en soms ook leed.

Zo is het voor iedereen, die betrokken is bij het Gelders Restauratie Centrum, een bewogen jaar geweest. De CORONA pandemie maakte het niet makkelijk. Soms was er ziekte, en veel cursussen, bijeenkomsten en lesavonden moesten verzet of afgezegd worden. We probeerden daarvoor zoveel mogelijk alternatieve mogelijkheden te zoeken; soms in kleinere gezelschappen, soms digitaal en soms zelfs met openluchtvergaderingen. We hebben er alles aan gedaan om in bedrijf te blijven en dat is wonderwel gelukt.

Naast de pandemie hadden we te maken met een verhuizing. Op 30 april moesten we ons pand op Arnhems Buiten verlaten. Lang hebben we, samen met onze partner Monumenten Wacht Gelderland (MWG), naar een alternatief gezocht. Het leek erop dat dat het Industriepark Kleefse Waard zou worden; een mooie omgeving en een passend, historisch pand. Maar uiteindelijk bleek dat, vanwege de kosten van verbouwing en de huurprijs, niet haalbaar. In de tussentijd konden we met het GRC neerstrijken in Oosterbeek bij REVABO. Hier werden we gastvrij ontvangen en hebben we prima maanden doorgebracht, waarvoor veel dank.
De zoektocht van het GRC is uiteindelijk geëindigd bij een mooi onderkomen in Velp (industrieterrein de Beemd), weliswaar is het geen historisch pand, maar wel een pand dat uitermate geschikt is voor onze grote diversiteit aan activiteiten. Vergaderingen, bijeenkomsten, cursussen en, niet te vergeten, een prachtige werkplaats, bieden ons veel mogelijkheden. Op dit moment wordt, terwijl we al volop draaien, de laatste hand aan de inrichting gelegd. Ergens in het voorjaar zullen we het feestelijk openen. Hier kunnen we weer jaren vooruit…

…Jaren vooruit met het zo noodzakelijke werk dat er op ons bordje ligt. Het tekort aan vakmensen is nijpend in veel sectoren, maar zeker in de restauratiebranche. We (GRC en MWG) hebben zelfs een brandbrief naar de provincie gestuurd om de nood te bespreken. Op 17 januari zullen we hierover met de gedeputeerden Drent en Kerris kunnen spreken.

En dat brengt ons bij het nieuwe jaar dat voor ons ligt; een jaar met hopelijk minder CORONA-perikelen en veel mooie ontwikkelingen in de branche. Het GRC zal in 2022, op het fundament van ambachtelijk vakmanschap, inzetten op maatwerk, innovaties, duurzaamheid (energieverbruik) en nieuwe technieken. We zullen blijven werken aan de beste mix van kennisoverdracht. We proberen nieuwe mensen op te leiden, bijvoorbeeld via de opleiding Technicus Hout Restauratie (MBO-3) en we kunnen daarin zelfs kleine restauratie-opdrachten uitvoeren. Zo doen de studenten waardevolle, ‘hands on’, ervaring op. We pakken het nieuwe jaar dus met mooie vooruitzichten en veel ambitie aan.

Met onze partners in de restauratiebranche, de werkgevers en de provincie, zullen we er alles aan doen de vele monumenten in Gelderland voor de volgende generaties te behouden, want erfgoed is van onschatbare waarde voor de kwaliteit van de omgeving, voor gedeelde identiteit en sociale cohesie.

Namens iedereen die betrokken is bij het Gelders Restauratie Centrum een heel gelukkig en gezond 2022 gewenst!

We zien jullie graag in het nieuwe jaar aan de Florijnweg 3 in Velp.

Jan Gersen

Terug naar overzicht