Eerste groep enthousiaste leerlingen bezoeken en ervaren de bijzondere restauratie van landgoed Reuversweerd
Op dinsdag 12 oktober waren 14 Havo/VWO-leerlingen van het Eligant College uit Vorden te gast bij Erfgoedwerkplaats Reuversweerd, opgezet en georganiseerd door het Gelders Restauratie centrum. Het programma, om leerlingen te laten kennismaken met een échte restauratie, is er voor groep 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De deelname is gratis.
Programma
Toen de leerlingen en docenten aankwamen op Landgoed Reuversweerd werden ze door zes vrijwilligers ontvangen in de bouwkeet. Na een korte presentatie over de geschiedenis van het landgoed, werden de leerlingen in groepjes verdeeld om, onder begeleiding van de vrijwilligers, opdrachten uit te voeren. Door de verschillende opdrachten en plaatsen konden ze het landgoed in twee uur echt leren kennen en ervaren wat er allemaal bij een restauratie komt kijken
Ligging en historie
De overstroming van de rivier de Rijn in 1926 was uitgezet op de hoogtekaart van de omgeving van Reuversweerd. Aan de hand daarvan moesten de leerlingen vragen beantwoorden, de verschillende waterhoogten opzoeken op de kaart en de verschillen berekenen. Hierdoor zagen ze duidelijk dat de bouwplaats van de boerderij en het hoofdhuis heel goed gekozen is.
In de Tweede Wereldoorlog kwam het landgoed twee keer in de vuurlinie te liggen. In april 1945 werden de achterzijde en het interieur van het hoofdhuis zwaar beschadigd. Sporen daarvan zijn nog steeds te zien. De leerlingen moesten hier zelf aan de slag om, aan de hand van een beschrijving, aan te geven hoe de opmars van de geallieerden, vanuit Caen (Frankrijk), door Europa en Nederland verliep.
Isoleren van een monument
Als je oude gebouwen gaat restaureren moet je ook goed kijken hoe je ze het beste kunt isoleren. Zo voorkom je warmteverlies en beperk je dus het (dure) energieverbruik. De leerlingen konden in de Paardenschuur ervaren hoe moeilijk het is om monumenten goed te isoleren, omdat je niet zomaar alles mag doen. De historische waarde en details moeten namelijk behouden blijven. Hoe kun je dan toch goed isoleren? Aan de hand van drie modelmuurtjes en isolatiemateriaal mochten ze proberen om de juiste oplossing te vinden.
Oude technieken
Vroeger werden overspanningen vooral opgevangen door boogconstructies in verschillende vormen. Hoe maak je zo’n boog? De leerlingen mochten zelf een boog ‘metselen’ en ervaren hoe en wanneer een boog zichzelf kan ‘dragen’.
Het hijsen van zware materialen gebeurde vroeger met behulp van katrollen. Met de (dubbele) katrol wordt het hijsen een stuk gemakkelijker. Hoe gemakkelijk dat is, mochten ze zelf proberen.
Herkennen en meten van bomen
In het park van Landgoed Reuversweerd vind je allerlei bijzondere, oude bomen. Om te weten welke bomen historisch belangrijk zijn, moesten de leerlingen eerst bomen leren herkennen en de hoogte meten. Dat deden ze met blad- en bastherkenning en een handige hoogtemeter. Zo werd het een interessant en makkelijk klusje.
Herstellen van een houten kapconstructie
Met helm op, veiligheidsschoenen en gele hesjes aan, gingen de studenten naar de zolder van het hoofdhuis en zagen ondertussen de omvang van het prachtige huis en welke oorlogsschade er nog te zien was. Op zolder was duidelijk te zien wat restaureren inhoudt. Meer dan 60 nieuwe houtverbindingen zijn gemaakt om de houten kap te herstellen. Hier zagen de leerlingen hoe je een nieuwe, sterke, verbinding in een oude balk kunt maken. Maar wat heb je hiervoor nodig? Hoe pak je dat aan? Dat moesten ze zelf onderzoeken.
Overweldigend
De scholieren én docenten vonden het ochtendprogramma overweldigend; er was zoveel te zien en te vragen. Door de informatie en vooral de opdrachten, waar ze zelf mee aan de slag moesten, vonden ze de tijd eigenlijk te kort.
Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over dit inspirerende ochtendprogramma vind je op onze website. En het mooiste is, de deelname is gratis.