Eerste cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ succesvol afgerond.

1 dec 2016

Deze eerste cursus, die in november plaatsvond, was met 15 deelnemers maximaal gevuld en de verwachtingen waren behoorlijk hoog gespannen. Zowel over de inhoud als de samenstelling van de groep waren de cursisten en docenten gelukkig zeer tevreden.

Inhoud

De cursus gaf een goede basis op tuinhistorisch gebied. En dat is belangrijk omdat je, als hovenier of tuinbaas, niet alleen in staat moet zijn de meest gangbare tuinstijlen te herkennen. Je moet ook direct kunnen zien wanneer verschillende tuinstijlen over elkaar heen liggen (gelaagdheid) en hoe die zich tot elkaar verhouden. Het kunnen plaatsen van de ontwikkelingen in de tijd is ook essentieel bij beslissingen over onderhoud, herstel en renovatie.

Kruisbestuiving

De deelnemers kwamen uit zeer verschillende groepen; zowel hoveniers als opdrachtgevers en de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed waren vertegenwoordigd. Dat maakte het leereffect en de kruisbestuiving alleen maar sterker; daarover waren ze het eens. Niet alleen het ontwerp en beheer van tuinen en parken, maar ook zaken als de prijsvorming en de beste plantensoorten kwamen aan de orde. En ook de docenten genoten van de samenstelling en de leergierigheid van de groep.

Op locatie

Een sterk punt was tevens de toepassing van de geleerde kennis in de directe praktijk op een mooie lokatie. Voor deze cursus waren dat:
· Kasteel Huis Bergh in ‘s Heerenberg
· Landgoed Scherpenzeel in Scherpenzeel
· De Overtuin in Warnsveld
· Buitenplaats Spaensweerd in Brummen
Die hadden ieder hun eigen karakter en kenden hun eigen problemen. Omdat het theorieonderwijs hier ook plaatsvond, maakte dat directe toetsing van kennis en beantwoording van vragen mogelijk.

Goede ‘reviews’

Cursusleider Jos Nij Bijvank is van plan de cursus te herhalen, na de positieve evaluatie. ” Wat daaruit kwam als belangrijkste wens is het meenemen van de ontwikkelingen na 1940. Dat zullen we zeker doen, want we voldoen blijkbaar aan een grote kennisbehoefte.” Een van de deelnemers plaatste spontaan een mooie review op zijn eigen website, “De inspirerende informatie die we iedere keer weer kregen van de vakkundige docenten maakte het tot een erg zinvolle cursus.”

Tweede cursus

Wanneer precies de volgende cursus zal plaatsvinden, is nog onderwerp van overleg. Daarbij houden we rekening met de seizoenen en de hovenierskalender, maar we zullen de negen mensen op de wachtlijst niet teleurstellen. Kijk hier voor meer inhoudelijke informatie over de (eerste) cursus. N.B. De data en prijs gelden dus niet meer. Zodra we de nieuwe gegevens hebben, maken we die op deze site bekend.

Terug naar overzicht