Diploma’s restauratietimmerman en -metselaar uitgereikt

17 nov 2014

Negentien werknemers in de bouw, in de leeftijd van 22 tot 54 jaar, ontvingen op donderdag 11 september op Huis Bergh hun diploma restauratietimmerman of- metselaar. Zij volgden hiervoor een leer-werktraject vanuit een baan bij verschillende restauratiebedrijven in de Provincie Gelderland. De theorie van de opleiding werd gegeven op het Gelders Restauratie Centrum in Schaarsbergen dat in 2012 werd geopend. Het Graafschap College ontwikkelde, samen met ervaren vakmensen uit de praktijk, het lesmateriaal en was verantwoordelijk voor de scholing.

Het is de eerste lichting deelnemers die nu met dit diploma afstudeert. De bedrijven waar zij werken ontvingen voor de scholing een provinciale subsidie, zodat het restauratieambacht niet verloren gaat en monumentale panden in de regio vakkundig worden opgeknapt en behouden blijven voor de toekomst. Ook vergroot het de kansen van de deelnemers om aan het werk te blijven in de bouwbranche.

Gedeputeerde Annemieke Traag benadrukte het belang dat de provincie Gelderland hecht aan gedegen vakmanschap bij het behoud en beheer van het rijke Gelderse cultureel erfgoed. Opleidingsmanager Bouw Antie Vos, van het Graafschap College, noemde de deelnemers bij de uitreiking het ‘neusje van de zalm’ in de bouwwereld, vakmensen met een bijzondere voorliefde voor het ambacht. Directeur Joop van Burk van het GRC sprak zijn waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van de deelnemers en zei er trots op te zijn dat deze praktijkopleiding voorziet in een behoefte aan vers bloed, nu steeds meer oudere vakmensen uitstromen.

Terug naar overzicht