Diploma-uitreiking specialisten Restauratie timmeren en –metselen op een bijzondere plek

9 jul 2018

Op woensdag 4 juli zijn de diploma’s uitgereikt van de laatste opleiding restauratietimmeren en –metselen op MBO-niveau 3 (door GRC en Graafschap College). De plek waar dat gebeurde, Buitenplaats Reuversweerd in Brummen, is bijzonder, niet alleen vanwege de geschiedenis maar ook vanwege de toekomst.

Programma

De avond begon om 19.30 uur in de oude garage van het landhuis, waar leerlingen, familie, werkgevers en opleiders zich hadden verzameld. Na een korte introductie door Joop van Burk, directeur van het GRC, vertelde Jos van de Zande, die projectleider is van de komende ‘revitalisatie’, een interessant verhaal over de geschiedenis van Reuversweerd. Daarna gaf hij een rondleiding op de benedenverdieping. Dat maakte behoorlijke indruk op de groep, net als op het College van GS van Gelderland, dat de week daarvoor een bezoek  aan het landhuis had gebracht.

Diploma-uitreiking

Bij terugkomst in de garage hield Opleidingsmanager Gebouwde Omgeving van het Graafschap College,  Jan Gersen, een korte inleiding en toen was het tijd voor het uitreiken van de welverdiende diploma’s aan de zeven restauratie-vaklieden. Één voor één mochten de mannen komen tekenen en kregen zij een diploma en andere certificaten uitgereikt, waarin was vastgelegd wat ze hebben gepresteerd. Daarna was het tijd voor een hapje en een drankje. Het GRC feliciteert de geslaagde timmerlieden, metselaar en leidekker van harte. Het zijn Bob Baks, Bart ten Have, Wilfred Gerritsen, Thomas van Kampen, Otto Wieggers, Pieter Brethouwer en Reinout Bus.

Reuversweerd; historie en toekomst

Het bijzondere aan de buitenplaats is, dat het aan het einde van de tweede wereldoorlog is verlaten en dus meer dan 70 jaar niet bewoond is geweest. Heel veel originele kenmerken en ernstige oorlogsschade zijn dus nog in het Landhuis aanwezig. De nieuwe eigenaar, die het in oude luister wil terugbrengen, heeft er ook in toegestemd dat er een erfgoedwerkplaats komt.

Erfgoedwerkplaats

De kern van die erfgoedwerkplaats  is om nieuwe leerlingen, professionals en monumenteneigenaren het restauratieproces te laten zien en ervan te leren. Aanschouwelijk en ‘hands on’ zijn hierbij de sleutelwoorden. We hebben nu de unieke kans om hier op Reuversweerd vanaf het begin alle facetten van restauratie en verduurzaming van een rijksmonument te ervaren en er op deze manier veel kennis mee op te doen. Dat is van groot belang voor de toekomst van de restauratiebranche.

Terug naar overzicht