Derde bijeenkomst LIER: creatief samenwerken, presentatie visie en uitgangspunten voor ’t Lemkamp
Om tot goede oplossingen te komen is het soms noodzakelijk ongebaande paden te bewandelen. Dat was de conclusie van de derde bijeenkomst van de ‘Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren.’
Creatieve ideeën genereren
Hoe zorg ik ervoor, dat de historische boerderij ’t Lemkamp flink verduurzaamd wordt en toch zijn historisch waarde behoudt? Het eerste gedeelte van de derde cursusdag op 23 maart j.l. was ingeruimd voor Manu de Bruyn. Zij nam de cursisten mee in het creatief en innovatief samenwerken. Met bevlogenheid liet ze zien hoe je met een goede aanpak ingesleten patronen weet te doorbreken en met ideeën kunt komen die in een normale setting vaak niet bedacht worden. Dit onderdeel was voor de meeste cursisten een echte eye-opener. Door direct met gerichte oefeningen aan de slag te gaan, werden mogelijke duurzaamheidsinterventies voor ’t Lemkamp verzameld, gewogen en, al dan niet, gekozen.
Toepassing op de praktijk
Gewapend met nieuwe ideeën en invalshoeken gingen de cursisten, onder begeleiding van architectuurdocenten Stefanie Weser en Vera Franken, vervolgens ’s avonds aan de slag. In hun teams bespraken zij hun visie en uitgangspunten/keuzes en werkten die uit. Aan het einde van de avond presenteerde ieder team hun (voorlopige) visie en richting voor de aanpak van ’t Lemkamp.
Deze bijeenkomst leverde veel enthousiaste energie op; energie die goed van pas zal komen op 6 april, als de bijeenkomst zal zijn gewijd aan ‘hardere’ onderdelen als financiering, bouwfysica, materialen en constructies.