Deelnemers LIER laten zich inspireren door restauratie Kasteel Reuversweerd

18 nov 2021

De twaalf deelnemers van de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren, van GRC en HAN, brachten in oktober een bezoek aan het Landgoed Reuversweerd in Brummen. Zij kregen zo een inspirerende indruk van de keuzes en randvoorwaarden van een duurzame restauratie met respect voor de geschiedenis van het landgoed. Van het bezoek is ook een kleine fotogallerij gemaakt.

Erfgoedwerkplaats Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd is een rijksmonument in een park van 17 ha. Het huis uit 1830, gebouwd in empirestijl, was oorspronkelijk in het bezit van de familie Colenbrander. Door het huwelijk van Henriette Engbertina Colenbrander met baron M.P.D. van Sytzama ging de eigendom over op de familie Van Sytzama. Ondanks de ernstige schade door WOII en de daarop volgende leegstand van meer dan 73 jaar, heeft het huis een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom.

LIER

De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) behandelt de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Om goede oplossingen te vinden voor deze complexe uitdagingen, is een intensieve samenwerking binnen de restauratieketen van essentieel belang. Niet alleen de nieuwste technieken, materialen en installaties zijn van essentieel belang, maar zeker ook de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument zelf. Het concrete project waaraan de deelnemers dit jaar werken is het prachtige kasteel Neerijnen. Om zich een goed beeld te vormen van mogelijkheden, beperkingen en innovatieve oplossingen, kwamen de deelnemers leren van, en ideeën opdoen bij, Kasteel Reuversweerd.

Inleiding, rondleiding en discussie

Het bezoek begon met een inleiding van Ron Spaan (erfgoedadviseur en toezichthouder op de restauratie). Hij vertelde ondermeer dat Reuversweerd het laatste gebouw in Nederland is met zichtbare oorlogsschade. De huidige eigenaar, Fred Jansen, mocht het landgoed kopen met de eis het in totale eer te herstellen. Dat betekent, dat de geschiedenis een essentieel onderdeel is. Kogelgaten in shutters blijven zichtbaar en inslaggaten van kogels en granaten worden gerestaureerd, maar krijgen op cruciale plekken een gouden rand, volgens de Japanse kintsugi-techniek. Voorwaarde, van Fred Jansen zelf, was dat de restauratie zo duurzaam en energieneutraal mogelijk zou gebeuren.
Tijdens de rondleiding konden de deelnemers het huis zelf van binnen bewonderen,  inclusief alle fantastische details zoals de heel vroege lift -die ook in originele staat wordt hersteld-, de kelder met een speciaal voor dit landhuis gemaakt warmtesysteem en de zolder met unieke afwerking. Speciale aandacht was er voor de isolatie van het dak, waar studenten van het GRC ook aan meegedacht hebben.
Tijdens de afsluitende lunch leverde dit voor de deelnemers al veel stof tot discussie en creativiteit op. Een deel van hun ideeën en concepten zullen ze tijdens de Leergang ongetwijfeld verder uitwerken voor Kasteel Neerijnen. Daarvoor moeten zij begin december, in verschillende teams, hun concrete oplossingen presenteren aan de eigenaar en de toetsingscommissie.

Van het bezoek is een kleine fotogallerij gemaakt:

Een korte video met sfeerbeelden vindt u hier: https://vimeo.com/659459966

Terug naar overzicht