De Overtuin te Warnsveld locatie voor derde dag cursus Historische Tuinen en Parken in Theorie en Praktijk.

17 okt 2017

De derde cursusdag werd gehouden in de prachtige Overtuin in Warnsveld. Aan de rand van de oude dorpskern van Warnsveld, tegenover de dorpskerk, ligt buitenplaats Welgelegen, bestaande uit een herenhuis met boerderij en een, één hectare grote, historische tuin, aangelegd in de landschapsstijl.

Analyse en toekomstplan

In deze wat kleinere, villa-achtige omgeving werden de cursisten meegenomen in het analyseren van de tuin en het maken van een korte-termijn-toekomstplan. Daarbij hoort een werkplan van de te nemen maatregelen en ingrepen. In drie groepen van vijf werden de cursisten de tuin in gestuurd om ieder een deel van de tuin onder de loep te nemen. Zij moesten vervolgens een plan maken hoe ze dat gedeelte voor de toekomst zouden willen onderhouden, behouden en, waar mogelijk, versterken.

Plantenhistorie, behoud en praktijkopdrachten

Daarnaast werden de cursisten tijdens deze cursusdag uitgebreid ingeleid in de geschiedenis van de verschillende planten; herkomst, introductie in Nederland en de toepassing in ons land. Belangrijk onderdeel was ook op welke wijze het behoud het beste gewaarborgd kan worden. De cursisten werkten tijdens deze dag zeer actief en enthousiast. Zij toonden daarbij het geleerde van de eerste twee cursusdagen duidelijk, bij het werken aan de praktijkopdrachten.

De vierde cursusdag, alweer de laatste, vindt op 1 november plaats op landgoed Schouwenburg in ‘t Harde.

Terug naar overzicht