De opleiding tot restauratietimmerman of -metselaar; een mooi ambacht waar veel werk in is; Bart ten Have

21 feb 2018

Bart ten Have is een van de enthousiaste leerlingen van de opleiding Restauratietimmerman of -metselaar van het GRC en Graafschap College. Hij vertelt over zijn werk en zijn opleiding. “Vroeger werd er in de bouw nog veel meer getimmerd.”

Verder leren

Bart is 22 jaar en zit in z’n tweede jaar van de opleiding Restauratietimmerman of -metselaarvan het GRC en Graafschap College. Nadat hij klaar was met zijn niveau 3-opleiding wilde hij graag verder leren, omdat hij geïnteresseerd is in de fijne kneepjes van het timmervak. Wat dat betreft zit hij helemaal op z’n plaats bij Bouwbedrijf Huiskamp in het Woold in de gemeente Winterswijk.

Kevelderstraat in Groenlo

Op dit moment werkt Bart aan de Kevelderstraat 24 in Groenlo. Zo op het eerste gezicht was dat een gewoon winkelpand in een gewone winkelstraat. Maar schijn bedriegt, zoals ook de foto laat zien. Het is, wat men noemt, een ‘vakwerkhuis’, met een geraamte van hout dat is opgevuld met metselwerk. In Duitsland is die bouwwijze nog veel te zien. De oude ‘gebinten’ (het houten geraamte) waren dermate verrot dat het moest worden vervangen. Om de traditionele aanblik te handhaven zijn de gebinten ín het huis ‘naar buiten’ gebracht in de monumentale gevel. Die moest van de opdrachtgever blijven staan. Daarna is alles weer opgebouwd. Aan de (onzichtbare) binnenkant hebben de timmerlieden een nieuwe constructie gemaakt.

Wat is er zo leuk aan de restauratiebouw?

“Het is gewoon heel anders dan nieuwbouw. Bij nieuwbouw is alles recht en standaard, maar vroeger werd er nog veel meer getimmerd in de bouw. Dat vind ik mooi”, zegt Bart. “Bij Huiskamp doen we sowieso veel aan restauratie/renovatiebouw, met name bij oude boerderijen. We hebben zelfs een aparte website over de toepassing van gebinten.” Bart zit er dus heel goed op z’n plek.

Terug naar overzicht