De modernste opleiding Hout & Restauratie Techniek (MBO-3) start na de zomer. Er zijn nog plaatsen vrij.

15 jul 2020

Wil je een echte restauratietimmerman/vrouw worden, maar ben je ook benieuwd naar welke moderne technieken je bij je werk kunnen helpen? Schrijf je in voor de opleiding die begint op 31 augustus.

Opleiding Hout & Restauratie Techniek MBO-3 (H&RT)

De opleiding Hout & Restauratietechniek MBO-3 bereidt slimme, creatieve houtspecialisten goed voor op de toekomst van het restaureren. Je begint met een heel gedegen fundament van (restauratie)timmerwerk. Daar bovenop komen nieuwe technieken, circulair werken en duurzaam denken in de restauratiebouw aan bod. Je leert bijvoorbeeld over CNC, 3D-printen, infrarood-scannen en het gebruik van drones. En als sluitstuk leer je vaardigheden als communicatie, leiding geven en onderhandelen. Wil jij een State-of-the-art-houtexpert worden, die ook moderne technieken gebruikt om eeuwenoude houtverbindingen en -constructies in monumenten te restaureren? Dan is deze opleiding, van het GRC en het Graafschap College, iets voor jou.

‘Preview’ op 8 en 11 juli

Een groeiend aantal mensen herkent dat in zichzelf. Om, naast degenen die zich al hebben aangemeld, geïnteresseerden wat nader te laten kennismaken met deze mooie opleiding, organiseerde het GRC op 8 juli een ‘preview’. Acht geïnteresseerde mannen en vrouwen kwamen met veel vragen en toonden zich gemotiveerde starters. Op 11 juli hebben we nog twee enthousiastelingen ontvangen. De potentiële deelnemers waren ook blij met het grote aandeel van ‘de praktijk’ in de opleiding, omdat restauratie vraagt om een gedegen theoretische basis, maar je het vooral in de praktijk echt in de vingers krijgt. Daarom gaan alle deelnemers ook als stagiaire aan de slag bij de Gelderse Kennis & Kunde-bedrijven, de beste die de provincie Gelderland te bieden heeft.

Echt met hout aan de slag, maar dan ook met toepassing van moderne, state-of-the-art-instrumenten

Één ding hadden alle bezoekers gemeen, ze willen heel graag met hout aan de slag en mooie ‘tastbare’ dingen maken. Een van de vrouwen is zelfs tandarts geweest, heeft haar praktijk verkocht en kiest uit volle overtuiging voor het restauratievak. Ze vindt vooral de diagnostiek interessant: “een oplossing vinden voor een restauratieprobleem, een goed plan van aanpak maken en dan heerlijk met je handen aan de slag”. Maar iedereen was, naast het mooie van het timmervak, ook nieuwsgierig naar wat CNC, 3D-printen, scan-apparatuur en drones kunnen bijdragen om je werk nauwkeuriger, makkelijker en beter te maken. Want ook in de restauratiebranche neemt de toekomst een steeds grotere plaats in. Hoe pas je die toe binnen de grenzen van het authentieke monument? De Opleiding H&RT loopt hierin voorop. De opleiding begint op 31 augustus. Er zijn nog plaatsen vrij. Er is geen uiterste aanmelddatum, maar voorkom teleurstelling en meld je vóór de zomer nog aan.

Wil je meer weten, kijk dan op de pagina van het GRC:  https://geldersrestauratiecentrum.nl/opleiding/opleiding-hout-restauratietechniek-mbo-3
Direct inschrijven kan ook via: https://graafschapcollege.nl/profielen/technicus-hout-en-restauratie/  N.B. op de site van het Graafschap College staat 24 agustus vermeld als startdatum. Deze opleiding start echter op 31 augustus.

Ben je al allround timmerman/vrouw? Er is ook een opleiding op MBO-4.

Ben je al allround timmerman/vrouw of metselaar, maar wil jij je verder specialiseren in restauratie timmeren of metselen? Volg dan onze volledige MBO-4 opleiding of Branchediploma ‘Specialist Restauratie Timmeren/Metselen’. Daarna kun je bijvoorbeeld als (meewerkend) voorman aan de slag. Check de informatie daarover op de website: https://geldersrestauratiecentrum.nl/opleiding/opleiding-specialist-restauratie-timmerenmetselen-mbo-4-branche-opleiding

Terug naar overzicht