Cursussen op het GRC? Bijvoorbeeld ‘Schadebeelden bij monumenten’ op 27 november
Het GRC werkt samen met een groot aantal organisaties om vaklieden en monumenteneigenaren up-to-date te houden over ons erfgoed. Als voorbeeld de middagworkshop van het Nationaal Restauratiecentrum, met medewerking van de Monumentenwacht Gelderland, over schadebeelden bij monumenten. In één middag bent u weer helemaal bij.
Inleiding
Schadebeelden, uitvoeringsfouten en ondeskundig materiaalgebruik komen in deze middagcursus aan bod. Denk aan gebreken aan daken, goten, hemelwaterafvoeren, metsel- en schilderwerk, kozijnen, ramen en deuren. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laten we zien wat er zoal misgaat tijdens restauraties en onderhoud aan panden en natuurlijk gaan we het ook hebben over hoe we dit kunnen voorkomen. Kennis en kunde zijn, op 27 november aanstaande, de sleutelwoorden op deze middag met docenten Wilfred Mengerink en Joop Jansen.
Voorbeeld: lekkages vanwege doormidden gezaagde kruispannen
Een mooi voorbeeld van zo’n probleem is houtrot in de windveren, veroorzaakt door lekkage van doormidden gezaagde kruispannen. Eigenlijk hadden hier speciaal gemaakte halve kruispannen voor gebruikt moeten worden. Die zijn aan beide zijden voorzien van een kop en zijsluiting.
Houtrot als resultaat
Maar, waarschijnlijk uit financiële overwegingen, is er wel eens voor gekozen om kruispannen doormidden te slijpen. Dat lijkt een goed idee, maar dan ontbreekt de waterkering. Bij harde wind en regen waaien de regendruppels over de vlakke dakpan heen tegen de achterkant van de windveer. De juiste halve dakpannen hebben wél een waterkering. Helaas zijn de juiste halve dakpannen, voor de oude en kleinere modellen kruispan, lastig 2e-hands te krijgen. Er zijn nog wel nieuwe kruispannen in de handel, maar deze zijn groter dan de kruispan van 100 jaar geleden.
Dus hoe gaan we dit oplossen?
Het leuke is, dat je zo’n probleem met een simpele loodslabbe tussen de windveer en de dekplank kunt oplossen. En het is nog een historische afwering ook, want deze wijze van afdekken staat al beschreven in het handboek voor de timmerman uit 1930. Deze, en andere, voorbeelden gaan we behandelen tijdens de cursus.