Cursus ‘Werken met het bouwhistorisch rapport’ bij erfgoedwerkplaats Reuversweerd op 18 juni 2019

28 jun 2019

Op dinsdag 18 juni vond bij de erfgoedwerkplaats Reuversweerd een zeer interessante cursus plaats. Acht deelnemers kregen, in een compacte ochtendcursus, zo uitgebreid mogelijk inzicht in de waarde, de rol en de betekenis van een bouwhistorisch rapport bij het zorgvuldig restaureren van een monument.

Erfgoedwerkplaats

Het Gelders restauratie Centrum wil met de Erfgoedwerkplaats het leren ‘in en bij’ de dagelijkse restauratiepraktijk vormgeven. We willen het enthousiasme over die dagelijkse restauratiepraktijk opwekken door een mooi restauratieproject in te zetten om ervan te leren en kennis te delen; door te laten zien hoe het werkelijk gaat. De huidige erfgoedwerkplaats is gevestigd op Landgoed Reuversweerd. Het concept ‘ochtendcursus’ is erop gericht professionals in de kortst mogelijke tijd goed ‘bij te praten’.

Ochtendcursus ‘Bouwhistorisch rapport’

Deze ochtendcursus werd verzorgd door Ir. André Viersen, die ook het bouwhistorisch rapport van landgoed Reuversweerd heeft opgesteld,  en Ron Spaan, bouwkundig toezichthouder bij de restauratie.
De twee docenten gingen grondig  in op de historische waarden van landgoed Reuversweerd en hoe die zijn opgetekend in het bouwhistorisch rapport. Er was ook ruimte om die historische waarden op de bouwplaats zelf te ervaren. Ten derde werd stilgestaan bij de vele manieren waarop het bouwhistorisch rapport gebruikt en geraadpleegd wordt door alle partijen in het restauratieproces;  van bijvoorbeeld asbestsaneerder tot hoofdaannemer.
Ter afsluiting behandelden de docenten verschillende vragen over de richtlijnen voor het opstellen van een bouwhistorisch rapport.  Ook de noodzaak of wens om het rapport bij (veel meer) restauratieprojecten te laten opstellen, kwam daarbij aan de orde.

In het najaar van 2019 hebben we weer een aantal thema’s op het programma staan:

  1. Opname en herstelplan voor historisch schilderwerk
  2. Diagnose en aanpak van optrekkend vocht bij historische gebouwen
  3. Restauratie en isolatie van een historisch dak (2e keer)
  4. Materiaalkeuzes bij inkoop bij een restauratie
  5. Opzetten van een projectorganisatie bij een omvangrijke/complexe restauratie

De data volgen binnenkort.

Terug naar overzicht