Cursus onderhoudsschilderwerk met een gouden randje

21 nov 2017

Op het GRC worden zeer regelmatig cursussen, trainingen en opleidingen georganiseerd. Dinsdag 31 oktober was dat bijvoorbeeld een cursus over onderhoudsschilderwerk.

Brede belangstelling
Er was gelukkig veel belangstelling voor de cursus van docenten Wilfred Mengerink, van de stichting Monumentenwacht Gelderland, en Peter Voshart van Groothandel Linova verf en bladgoud.  De deelnemers kwamen uit verschillende beroepsgroepen als monumentenwachters, bouwhistorici, schilders, medewerkers van adviesbureaus, molenrestaurateurs en gemeenteambtenaren. Door het gemêleerde gezelschap ontstond er een leuke sfeer, waarbij ervaring en kennis met elkaar werd gedeeld. Daarmee zijn dit soort cursussen dus ook een goede gelegenheid om te netwerken.

Theorie en praktijk met een gouden randje
Tijdens de cursus gingen de docenten niet alleen in op de meest voorkomende verfsoorten in de restauratiepraktijk. Ook de geschiedenis van buitenschilderwerk, kleuronderzoek, gebreken aan schilderwerk en kleinschalig houtherstel met reparatie-vulmiddelen kregen de aandacht. Daarbij maakten Wilfred en Peter gebruik van praktisch demonstratiemateriaal als echte verf, gereedschappen, reparatievulmiddelen, stopverf en diverse soorten historisch glas en modern isolatieglas. Peter sloot de middag af met een demonstratie van het vergulden van een torenhaan met bladgoud. Vooral de mix van theorie en praktijk sprak de deelnemers zeer aan. Voor hen was het een gedegen cursus met een gouden randje.

Terug naar overzicht