Corona en cursussen op Reuversweerd: twee van de drie cursussen gingen succesvol door.

14 dec 2020

De docenten van de cursus over het herstelplan voor schilderwerk wilden die toch liever doorschuiven naar het voorjaar van 2021. Maar de deelnemers aan de andere twee cursussen waren niet alleen enthousiast over vorm en inhoud. Sterker nog, ze wilden meer.

Schilderwerk

Bij de restauratie van schilderwerk van historische gebouwen komen we vaak gebreken en verwering tegen, waarvoor de standaard-aanpak van onderhoud en herstel niet toereikend is. Het beoordelen van het houtwerk en/of de muren vraagt gedegen kennis van de ondergrond en de gebruikte materialen. Daarop, en op het herstelplan, gaat de cursus behoorlijk diep in, zo diep als een korte cursus maar kan. Voor ervaren schilder Raimond te Morsche en een medewerker van RIGO-verven waren de oplopende Coronacijfers echter iets teveel van het goede. Omdat Raimond ook graag de grote hoeveelheid werk van zijn eigen bedrijf wil blijven verrichten, liep hij liever niet het extra risico van acht onbekende deelnemers aan de cursus, hoe netjes iedereen zich ook aan de regels houdt. De cursus, en de ingeschreven deelnemers, zijn graag in het vroege voorjaar van 2021 weer paraat.

Diagnose en herstel bij optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een van de lastigste en kostbaarste problemen van monumenten. Diagnose, analyse en het gebruik van nieuwe stoffen en materialen hebben in de afgelopen tijd een hoge vlucht genomen. De beide Italiaanse – maar goed Nederlands sprekende –  docentes, onderzoekers aan de TU Delft, wisten de complexiteit van de problemen, maar ook de oplossingen, goed over te brengen. Kennis van materialen, scheikunde en het gedrag van vocht in verschillende situaties maken het verschil. De echte oorzaken achterhalen van optrekkend vocht, lekkages of doorslag, dat stond centraal. Heel soms kun je die problemen zelfs niet echt oplossen. Maar dan kregen de deelnemers wel goede tips om de symptomen en kosten beheersbaar te houden.

Restauratie en isolatie van historische daken

De kans, dat deze cursus volgend jaar langer duurt dan een dagdeel, is groot. Aan het eind van de middag was er duidelijk behoefte aan uitbreiding van het aanbod, want er bleven nog veel vragen over. Zeker nu verduurzaming een essentieel onderdeel van restauratie is, valt er met goede isolatie voor de eigenaar veel geld te verdienen. De meeste warmte verdwijnt bij monumenten nu via het dak en energie is tegenwoordig echt duur. Ook is het dak bij monumenten bijna altijd beeldbepalend, dus zorgvuldig omgaan met constructies en bouwfysica is  van groot belang. Ondeskundige aanpak openbaart zich vaak pas na een aantal jaren en dan is er al veel leed geschied. De ontwikkelingen gaan op dit vakgebied ook snel, dus het niveau was heel hoog. Dat bracht iemand ertoe te zeggen, “wat ik hier geleerd heb, ben ik tot nu toe in geen enkele opleiding tegengekomen. ”

In het vroege voorjaar komen we met nieuwe data voor 2021. Deze cursussen mag u niet missen. En voor de kosten hoeft u het niet te laten. Kijk op onze site voor de inhoud en houdt het nieuws in de gaten voor de nieuwe data.

Terug naar overzicht