Bijeenkomst Kennisnetwerk D&I. De winst van duurzame verfsystemen; over bio based, lijnolie-, mineraal- en recycled verven en ‘Jeans on the Wall’

8 dec 2017

Op 29 november 2017 kwam het kennisnetwerk voor duurzaamheid en innovatie  (D&I) in de restauratie van de provincie Gelderland, voor alweer de vierde keer bij elkaar. Deze keer stonden duurzame verfsystemen centraal. Er bleek, ook op het gebied van innovatieve verven, veel duurzaamheidswinst te behalen.

Bio based 

Bas van der Geest – duurzaam ondernemer, duurzaamheidspionier in de verfbranche, eigenaar van schilderbedrijf van der Geest en producent van Rolsma verf – vertelde enthousiast over de ontwikkeling van bio based verf, het proces om te komen tot innovaties en de hobbels die je als bedrijf hierin soms moet nemen. Enkele voorbeelden van innovaties werden genoemd, zoals de bio based kwasten-gel en Jeans on the wall’. 

Lijnolieverf

Vervolgens vertelde Adrie Broens, verftechnisch adviseur, over de ins en outs van lijnolieverf. Adrie, sinds lang zelf betrokken bij de ontwikkeling van lijnolieverf, vertelde over de voor- en nadelen, de opbouw en de specifieke eigenschappen. Ook behandelde hij de toepassingsmogelijkheden van lijnolieverf en waarom  het zo geschikt is voor monumenten.

Mineraalverf en recycled verf

Richard Hoogstraten, zelfstandig schilder met natuurlijke verven, publicist en adviseur, vertelde ons over zijn ervaringen met het werken met lijnolie-verven, maar ook met bijvoorbeeld mineraalverf en recycled verf (zie hier een voorbeeld van Eco Paints). Hij gaf aan waarom hij de keuze heeft gemaakt voor deze producten, wat zijn drijfveer is en hoe goed deze verven zich laten verwerken.

Vergelijking in de praktijk

Ilco Postma, projectleider bij woningcorporatie Vivare uit Arnhem, sloot de bijeenkomst af met het delen van zijn ervaring met een project waar monumenten zowel met lijnolie als met andere verfsystemen zijn geschilderd. Hierdoor kunnen in het project de verschillende systemen vergeleken worden. Dit project is in samenwerking met schildersbedrijf Van der Geest, bouwbedrijf Hoffman en de gemeente Rheden uitgevoerd. De verschillende verven zullen de komende jaren gemonitord worden.

Terug naar overzicht