Bezoek Minister van Engelshoven (OCW) op bezoek op erfgoedwerkplaats Reuversweerd tijdens Open Monumentendag

14 sep 2020

Tijdens het Open Monumentenweekend was de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op bezoek op Kasteel Reuversweerd in Brummen bij Zutphen. Zij liet zich enthousiast informeren over de restauratie van het landgoed en de opleidingsactiviteiten die de partners, waaronder het GRC,  hier ontplooien.

Beeld krijgen van restauratie-opleidingen

Gelders gedeputeerde Peter Drent en een klein groepje genodigden, waaronder GRC-directeur Jan Gersen, waren aanwezig bij het bezoek van de minister. Doel daarvan was een beeld te krijgen van het opleiden van mensen in de restauratiesector. Jos van de Zande, de projectleider van de uitgebreide restauratie van ‘Kasteel Reuversweerd’, gaf tijdens de rondleiding uitleg over de werkzaamheden. Ook lichtte hij het belang van het opleiden van onze toekomstige restauratiespecialisten toe. Het GRC werd hierin als belangrijke partner genoemd. De minister sprak ook uitgebreid met studenten.

Reuversweerd

Kasteel Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen, bij Zutphen. Het landgoed heeft van 1945 tot 2017 leeg gestaan. De nieuwe eigenaar wil het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat restaureren. Het GRC heeft op Reuversweerd een ‘Erfgoedwerkplaats’ opgezet. De eigenaar geeft ons de ruimte om hier bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen tijdens de restauratie van de verschillende gebouwen. Dit programma, gecombineerd met de restauratiepraktijk in het ‘kasteel’, kan een positieve rol spelen in de aanval op het gebrek aan ambachtslieden, waar de restauratiebranche nu al mee kampt. Het GRC doet al jaren haar uiterste best om ervoor te zorgen, dat aankomende  en huidige professionals  in de restauratiesector goed opgeleid worden of hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. De erfgoedwerkplaats is daarin een krachtig instrument.

Minister Ingrid van Engelshoven: talenten ontplooien

Haar pagina op Rijksoverheid.nl citeert de minister als volgt: “Onderwijs brengt het beste in mensen naar boven en zorgt voor gelijke kansen voor iedereen. Voor goed onderwijs wil ik me samen met studenten, docenten en wetenschappers iedere dag inzetten. Zodat iedereen zijn of haar talent kan ontplooien en zichzelf kan zijn.” Het pleidooi van Jos van de Zande en Jan Gersen was dus hopelijk niet aan dovemansoren gericht. Het GRC en het platform Iederzijnvak.info steunen haar graag in nieuwe maatregelen.

Bekijk hier een kleine selectie van de foto’s van het bezoek.

Terug naar overzicht