Bezoek Bouwmensen Gelderland Oost op Landgoed Reuversweerd op 15 april 2019

24 apr 2019

Op maandag 15 april ontving het GRC het personeel van opleidingsorganisatie Bouwmensen Gelderland Oost op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd. Ze kregen uitgebreide informatie over de activiteiten van het GRC.

Bouwmensen

Bouwmensen Gelderland Oost is onderdeel van een landelijke organisatie die jonge mensen opleidt tot volwaardige vakmensen, die na hun opleiding direct kunnen meedraaien in een bouwproject. Bij Bouwmensen gaan leerlingen niet alleen naar school; ze werken ook veel mee in de praktijk. Een unieke combinatie van leren en werken, die leerlingen optimaal klaarstoomt voor het echte werk. Het opleidingsaanbod van Bouwmensen draait om twee specialisaties binnen de bouw: metselen en timmeren.

Samenwerking met Graafschap College

In nauwe samenwerking met het Graafschap College en zo’n 100 bouwbedrijven verzorgt  Bouwmensen Gelderland Oost verschillende praktijkgerichte opleidingen op MBO-niveau. Het GRC werkt, zoals bekend, ook met het Graafschap College samen in de opleidingen metselen en timmeren. Het zijn zowel het branchediploma als de volledige MBO-4 opleiding. Na de opleiding kan de leerling direct aan de slag in de bouw en is dus ook bekend bij heel veel bouwbedrijven. Zeker in deze tijd van grote behoefte aan jonge vaklieden is dat dus zo goed als een langdurige baangarantie.

Erfgoedwerkplaats Reuversweerd

De Buitenplaats Reuversweerd (ook wel Landgoed of Kasteel genoemd) in Brummen is hét ideale hulpmiddel om restauratie in de praktijk te laten zien. Aan het einde van de tweede wereldoorlog is het landhuis verlaten. Het is meer dan 70 jaar niet bewoond geweest. Heel veel originele kenmerken en oorlogsschade zijn er dus nog te zien. De nieuwe eigenaar, die Reuversweerd in oude luister wil terugbrengen, heeft er gelukkig ook in toegestemd dat er een Erfgoedwerkplaats komt. De kern daarvan is om leerlingen, professionals en monumenten-eigenaren het restauratieproces te laten zien en ervan te laten leren. ‘Aanschouwelijk’, ‘actief’ en ‘praktijkgericht’ zijn hierbij de sleutelwoorden, omdat dat het beste werkt om zowel kennis als vaardigheden te verwerven. We hebben nu de unieke kans om vanaf het begin alle facetten van restauratie en verduurzaming van een rijksmonument te ervaren en er kennis mee op te doen.

De steiger op om met eigen ogen te zien.

In dat teken stond daarom ook het bezoek van het personeel van Bouwmensen. Na informatie over Reuversweerd, de geschiedenis van de buitenplaats en de opzet van de Erfgoedwerkplaats, mochten ze gelukkig ook de steiger op om met eigen ogen te zien hoe de restauratie vordert. En aan slimme en goed geïnformeerde vragen ontbrak het natuurlijk niet. Daar zijn het Bouwmensen voor.

Terug naar overzicht