Belgische ‘collega’s’ bezoeken Reuversweerd.
Op donderdag 31 augustus kregen we op Landgoed Reuversweerd bezoek van enkele ‘collega’organisaties uit België. Zij wilden wel eens zien en horen hoe wij onze erfgoedwerkplaats inzetten voor het opleiden van restauratiestudenten en -professionals. Het werd, met name door de open uitwisseling van kennis en ervaring, voor beide partijen een zeer interessant bezoek.
Landgoed Reuversweerd
‘Kasteel’ Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen, die nu worden gerestaureerd. Hier kunnen we, samen met verschillende partners, bijeenkomsten, cursussen, kennis- en opleidingsactiviteiten verzorgen. We hebben een ruime ‘schottenkeet’ voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. En we mogen veelvuldig de bouwplaats gebruiken om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.
Belgische organisaties
Herita beheert en restaureert waardevolle historische plekken in Vlaanderen, met de steun van vrijwilligers. Het project waar de mensen van Herita met name inspiratie voor zochten is het Kasteel van Heers in de provincie Haspengouw. Voor het kasteel hebben ze NU architectuuratelier uitgenodigd om een masterplan te maken. NU architectuuratelier is, zoals ze zelf zeggen, “een werkplatform voor intense architectuur en ontwerpend onderzoek.” Zij werden vergezelt door erfgoedspecialist Sabine Okkerse, Ingenieur-architect, gespecialiseerd in projecten rond de restauratie, renovatie en herbestemming van waardevol erfgoed. De vierde organisatie was het landschapsarchitecten-collectief Overlant. Dat begeleidt bij het plannen, ontwikkelen en inrichten van landschappen, publieke ruimte, natuur en parken. Ook zijn ze actief bij het integreren van infrastructuur, architectuur of bijzondere objecten.
Sterke overeenkomsten
De Belgische organisaties omschrijven hun opdracht als volgt: “Wij zijn als architectenteam uitgenodigd door Herita vzw om een masterplan op te maken voor de toekomst van het domein van het Kasteel van Heers. Een onderdeel daarvan is het opstarten van een ‘lerende werf’, wat sterk overeenkomt met jullie project van de ‘erfgoedwerkplaats’. De bedoeling is dat we een strategie opstellen om samen met vrijwilligers, scholen, studenten, onderzoekers en experten restauratieworkshops te organiseren en zo het kasteel langzaam nieuw leven in te blazen.”
Uitwisseling van kennis en ervaring
Het was een goed en interessant bezoek voor zowel ons als de Belgen. We hebben uitgebreid stilgestaan bij de restauratie van Reuversweerd en de opleidings- en cursusactiveiten op Reuversweerd voor leerlingen en vaklieden/professionals. Ook kwam het opleiden van vaklieden in de restauratie (m.n. in Nederland) aan bod en welke infrastructuur daarvoor nodig is, evenals de inzet van een ‘restauratieproject in uitvoering’ voor het kweken van enthousiasme en voor restauratie-opleidingen en cursussen. Momenteel helpt op Kasteel van Heers een groep van 40 vrijwilligers al enkele jaren met allerlei klussen. Nu gebeurt dit nog vrij organisch, maar het is de bedoeling om dit, door een goed masterplan naar een hoger niveau te tillen en een duurzame werking op te zetten op lange termijn. Wij hopen dat onze kennis en ervaring daaraan kan bijdragen.