Beleidskader Erfgoed en cultuur Gelderland geactualiseerd

7 okt 2024

Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft zojuist een beleidskader gepubliceerd waarin het College nadere keuzes maakt binnen het Coalitieakkoord ‘Gewoon Doen’ (2023-2027). Daarin staat welke “nadere focus” de provincie aanbrengt in de komende periode. Het GRC is blij met de keuzes die de provincie maakt. We lichten er daarom een paar zaken uit, die voor ons specifiek van belang zijn.

Ambitie en thema’s
“Gelderland is rijk aan erfgoed en cultuur. We zijn trots op onze monumenten, archeologische bodemschatten, historische landschappen, tradities, bibliotheken, festivals, musea, theaters en op onze makers. Ze maken deel uit van onze dagelijkse leefomgeving, geschiedenis én de toekomst. Samen vormen ze dat wat onze inwoners met elkaar verbindt: de identiteit van Gelderland.” Zo begint het rapport met het formuleren van een ambitie, die verder wordt uitgewerkt in vijf thema’s:  Erfgoed en ruimte, Toekomstbestendig erfgoed, Bibliotheekwerk, educatie en participatie, Talentontwikkeling en innovatie en Culturele infrastructuur. Voor het GRC zijn natuurlijk de eerste twee thema’s het meest van belang.

Erfgoed en ruimte
Het Beleidskader stelt, “Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van onder meer waterveiligheid en droogte, natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en in de landbouw. Het zijn integrale opgaven, waarin erfgoed niet kan ontbreken. Steeds vaker is erfgoed het uitgangspunt of de onderlegger voor de oplossingen van nu.” Erfgoed is daarin natuurlijk niet alleen gebouwd erfgoed, want “.. archeologie, het landschap en de monumenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en gezamenlijk vertellen ze een verhaal.” Maar in onze ervaring is het gebouwde erfgoed vaak het meest tastbare/zichtbare stuk van dat verhaal. Daarom investeert het GRC al haar energie in het opleiden van de vaklieden die dat in goede conditie aan volgende generaties kunnen doorgeven.

Toekomstbestendig erfgoed
“We willen ons erfgoed in stand houden vanwege de historische waarde, de waarde voor de leefomgeving en de verbindende waarde. Door ons erfgoed te beschermen en te ontwikkelen, kunnen inwoners en bezoekers ons erfgoed beleven, ervan leren en genieten,” formuleert de provincie het grote belang dat zij aan haar rijke erfgoed hecht. “Hierbij is goede kwaliteit van de restauraties en vakmensen een uitgangspunt. Daarnaast werken we aan restauraties, herbestemming en verduurzaming van zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten.” Dat niet alleen de kwaliteit van de restauraties maar ook de verduurzaming (lees: energiebesparing) genoemd wordt is ons uit het hart gegrepen. Het GRC besteedt al een aantal jaren veel aandacht aan opleidingen en cursussen op dat gebied, want alleen zó blijven monumenten betaalbaar en is instandhouding gegarandeerd.

Ondersteuningsinstellingen
De provincie kan haar ambitie natuurlijk alleen waarmaken in samenwerking met gemeenten, organisaties, bedrijven, eigenaren en vrijwilligers in Gelderland. In het beleidskader worden met name de ondersteuningsinstellingen genoemd, “…om te zorgen dat kennis, advies en uitvoeringskracht voor de Gelderse erfgoed- en cultuursector gewaarborgd zijn..” “We willen de samenwerking van de partners van de ‘Gelderse Erfgoedalliantie’ (Gelders Genootschap, Erfgoed Gelderland, Monumentenwacht Gelderland, Gelders Restauratie Centrum, Gelders Landschap en Kastelen, Gelderse Kerken en de Gelderse Molenfederatie) verdiepen en verbeteren.” Daar werkt het Gelders Restauratie Centrum natuurlijk graag aan mee, want het sluit naadloos aan op ons DNA: Geef Gelderse monumenten toekomst.

Wil je het zelf nog eens allemaal nalezen? Het complete Beleidskader vind je hier: https://media.gelderland.nl/Beleidskader_erfgoed_en_cultuur_DEF_25_9_24_b7d6f2e268.pdf

Terug naar overzicht