Bedrijfsbezoeken aan restauratiebedrijven: de trends

5 okt 2016

Vóór de vakantie hebben Joop van Burk (GRC) en René Bussink (Graafschap College), net als vorig jaar, een aantal restauratiebedrijven in de provincie Gelderland bezocht. De conclusie die daaruit naar voren komt is dat er een groeiende behoefte bestaat aan de restauratie-opleidingen van het GRC, maar dat vooral de kleinere bedrijven nog wel wat meer vlees op de botten nodig hebben om te kunnen investeren in opleiding van medewerkers.

Onderhoud en herbestemming 

De bedrijven variëren van zeer klein (zzp) tot groot De echt grote restauratieklussen blijven schaars en dat merken vooral de grote bedrijven. De kleinere bedrijven doen vaak ook de kleinere klussen bij particulieren. Die markt is de snelst groeiende. Het accent ligt al een tijd op onderhoud en herbestemming. In dat kader bleek er ook een toenemende interesse in de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren.

Zorg over de toekomst 

Bij de bedrijven bestaat over de hele linie wel zorg over de toekomst. Daar waar het werk voor een belangrijk deel afhankelijk is van teruglopende subsidies de markt niet zeer flexibel. Maar weinig gespecialiseerde aannemers zitten echt ruim in hun jasje. Slechts een enkeling gaf aan het zo druk te hebben dat ze geen tijd hadden voor opleidingen of trainingen.

Restauratieopleiding GRC 

De restauratieopleiding op MBO 3 niveau zit ook dit jaar vol met 22 leerlingen in opleiding. Daarmee is het GRC koploper in Nederland!

Terug naar overzicht