Afsluitende excursie van de restauratieopleiding op 16 juni naar het Openlucht Museum

1 jul 2016

Openlucht museum

De 22 deelnemers aan de Restauratie-opleiding van GRC en Graafschap College hadden op vrijdag 16 juni hun afsluitende excursie van de opleiding van 2016. Die ging deze keer naar het Openluchtmuseum in Arnhem, en dat was geen toeval. Zoals het museum zelf zegt is het “een uniek Nederlands museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug.” Al die oude gebouwen zijn ‘echt’ en zitten vol met authentieke bouwmethoden. Dat was het ware doel van de rondleiding; extra informatie over al die historische constructies, technieken en materialen. Niet toevallig hebben een aantal leerlingen van de opleiding hier gewerkt. Dat het ook mooi weer was, er voldoende culinair te genieten viel, en de onderlinge sfeer ontspannen was, droeg bij aan de toegevoegde waarde van dit ‘uitje’.

Rondleiding

Met een oude tram reden de mannen langs de verschillende ‘attracties’. De rondleiding werd gedaan door gidsen met grote bouwkundige kennis, die de vaak technische vragen goed konden beantwoorden. En mocht dat een keer niet het geval zijn, dan sprongen de twee begeleiders van de groep wel in; René Bussink, Senior Docent bij het Graafschap College en Coördinator van de opleiding, en René Vriezen, gastdocent en uitvoerder bij Hoffman, waar ook een aantal deelnemers werkt.
Na de lunch volgde het tweede deel van de rondleiding voordat de 22 mannen konden ontspannen tijdens een wedstrijd boogschieten, een ouderwets potje ‘beugelen’ en een afsluitende barbecue.

Diploma’s en inschrijving voor volgend jaar

Binnenkort wordt aan een aantal van de leerlingen hun diploma uitgereikt. De opleiding is tweejarig, dus de anderen moeten nog een jaartje wachten. Daarover in een later blogje meer. Het nieuwe programma staat al op de website. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu tot september inschrijven. Het belang daarvan werd door René Bussink nog eens onderstreept. In antwoord op de vraag hoe het is met zo’n relatief kleine groep leerlingen te werken, zei hij, “Ja, jij zegt relatief klein, maar we hebben een derde deel van (het aantal leerlingen in, red.) Nederland.” Dat zegt veel over het aantal mensen dat wil investeren in deze prachtige vakken (te weinig) en de kracht en kwaliteit van de opleiding Restauratietimmerman of -metselaar niveau 3 bij het GRC en het Graafschap College.

En als je ons niet wil geloven, luister en kijk dan binnenkort naar leerlingen zelf, als de video klaar is. Wij houden je op de hoogte.

Terug naar overzicht