6de cursus ‘Historische tuinen parken in theorie en praktijk’ start op 16 september. Leren van de docenten, de eigenaren en van elkaar. Nog een paar plaatsen vrij.
Op 16 september begint alweer de 6de cursus ‘Historische Tuinen’. En dat is niet voor niets, want de deelnemers blijven enthousiast. In deze brede cursus leer je veel van de experts en van elkaar, zodat je je eigen, dagelijkse praktijk direct anders kunt aanpakken. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus schrijf je snel in. Wij praten bij met de cursusleider, Jos Nij Bijvank.
Brede groep deelnemers is een grote meerwaarde
“De cursus is in eerste instantie ontworpen voor tuinbazen en erfgoedhoveniers,” zegt Jos Nij Bijvank, “maar we zagen al heel snel dat er ook deelnemers van gemeenten, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, monumentenwachten en beheerders inschreven. Dat heeft als grote meerwaarde dat je niet alleen van de grote kennis van de docenten profiteert, maar ook je blik verbreedt door de verschillende invalshoeken van de andere deelnemers. Dat maakt het echt interessanter voor iedereen, horen we veel terug.”
Team van experts
Dat je anders en beter leert kijken naar de verschillende tuinen komt door de grote kennis van de docenten én het feit dat alle bijeenkomsten op een historische locatie plaatsvinden. De docenten vormen een breed team en vullen elkaar heel goed aan. Daarbinnen zijn er wel specialisaties. Jos zegt daarover, “Klaas de Boer leert je goede plannen te maken en de lange termijn (5-20 jr) in het oog te houden, Ruurd van Donkelaar heeft een enorme plantenkennis, Ronald van Immerseel helpt je, met zijn historische en tuinkennis, de verschillende ‘lagen’ te zien en te ontrafelen, en Kees Beelarts van Blokland heeft als ervaren erfgoedhovenier veel praktische kennis van aanpak van gecompliceerde projecten en het goed inschatten van tijd en kosten.”
Participatie van Eigenaren
Niet gepland, maar wel heel leuk, vindt Jos de enthousiaste participatie van twee eigenaren van historische tuinen, nl. ‘De Overtuin’ in Warnsveld en Landgoed Schouwenburg in Het Harde. “Zij zijn er altijd bij en geven informatie over de totstandkoming van hun tuinen en de keuzes die zij daarin hebben gemaakt. Zij waarderen de discussie en de tips die zij uit de groep krijgen. Al deze elementen bij elkaar leveren voor de deelnemers een mooi, compleet plaatje op. Zo kun je, in je eigen praktijk, direct anders c.q. beter aan de slag.”
Meer informatie en inschrijven
Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Direct inschrijven kan hier.
De nieuwsbrief met veel informatie vind je hier.
De webpagina staat hier.