‘6de cursus Historische tuinen en parken in theorie en praktijk gaat door, en begint op 16 september’

25 jun 2020

Door de grote belangstelling en de uitstekende waardering, kunnen we de cursus ‘Historische parken en tuinen in theorie en praktijk’  in 2020  alweer voor de zesde keer op het programma zetten. Het Gelders Restauratie Centrum organiseert deze unieke cursus, samen met ‘JNB Partner in Leren en Ontwikkelen’ en de Vereniging van Erfgoedhoveniers.

Er zijn nog maar vier plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij. Het aanmeldingsformulier vind je onderaan dit blog.

Profiel

In de cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ leer je hoe je als hovenier, tuinbaas, eigenaar of beheerder op juiste wijze werkt met historische tuinen en parken en hoe je onderbouwde keuzes kunt maken. Door gebrek aan kennis van historische tuinstijlen maakt men nogal eens verkeerde keuzes. Deze cursus leert je hoe je wél de juiste dingen doet bij onderhoud, herstel en renovatie van historische tuinen en parken. Je gaat ook met opdrachten actief aan de slag, zodat je die kennis in de praktijk zelf kan toepassen en ervaren.

Duur

Er zijn vier bijeenkomsten (09.00 tot 17.00 uur), nl. op 16 en 30 september, 28 oktober en 11 november.

Voor wie?

Iedereen die werkt of wil werken in voorbereiding (maken van werkplannen) en uitvoering (aansturen van de uitvoering) van onderhoud en herstel van historisch groen. Dit zijn met name medewerkers van hoveniersbedrijven die nu al betrokken zijn bij ons groene erfgoed, of zich daarop willen richten. En ook voor tuinbazen en beheerders van historische tuinen en parken is deze cursus een must.

Leren van docenten én van elkaar

De docenten zijn experts als Ruurd van DonkelaarKees Beelaerts van BloklandRonald van Immerseel en Klaas de Boer. Deelnemers kwamen tot nu toe uit overheid, eigenaren, opdrachtgevers en hoveniersbedrijven. Zij gaven elke keer aan, behalve van de docenten, ook veel van elkaar te hebben geleerd.

Schematische inhoud van de cursus:

·       Historische tuinstijlen, ontwikkelingsgeschiedenis (historische lagen)
·       Beheerplan/beheervisie
·       Opstellen van een werkplan
·       Eisen aan de uitvoering

Locaties

Startlocatie is het GRC-gebouw op Arnhems Buiten, Utrechtseweg 310, Arnhem, tenzij anders vermeld. De cursus vindt echter zoveel mogelijk op ‘Historisch-Groen-locaties’ plaats.
Dat waren in vorige edities o.a. Landgoed ScherpenzeelHuis Berg in ‘s HeerenbergHuis Schouwenburg in ‘t Harde en De Overtuin te Warnsveld.

Kosten

De kosten bedragen € 1550,- excl. BTW, inclusief lesmateriaal, excursies en catering. Deelnemers, die onder de Hoveniers-CAO vallen, kunnen de cursuskosten (mogelijk) gesubsidieerd krijgen door Colland (tot 75%). Je kunt je aanvraag indienen bij https://www.collandarbeidsmarkt.nl/hoveniers/.

Wat vonden vorige deelnemers van de cursus?

“Ik vond het een inspirerende, leerzame en leuke cursus. Ik wel wil meer weten als er een vervolgcursus komt.”  (Niels van Langen, hovenier.)

“Ik heb er een hoop van opgestoken. Ik ben al de boeken ingedoken om meer te weten te komen van Park Scheybeek (een 16de eeuwse buitenplaats in Beverwijk, red.). Je gaat met andere ogen kijken.”  (Annelies Boon, meewerkend toezichthouder gemeente Beverwijk.)

Wil je nog meer weten van het programma? Kijk op onze GRC-website

Direct aanmelden?
Het aanmeldformulier staat ook hier

Terug naar overzicht