Leergang Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen

 

Een kerk ombouwen tot school; een fabriek tot appartementencomplex. Zie jij nieuwe kansen voor oude gebouwen (monumenten maar ook andere karakteristieke of beeldbepalende gebouwen) of vervallen gebieden? Blaas er nieuw leven in en bouw mee aan een duurzaam en karakteristiek Nederland. Iets voor jou? Schrijf je dan in voor de post-hbo-Leergang Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen. De start is op 21 mei 2024.

Is dit iets voor jou?
Heb je een hbo-diploma? Ben je bezig met herbestemmen en verduurzamen van gebouwen? Deze post-hbo-Leergang past iedereen, die een drijvende kracht op dit gebied is. Dit kunnen monumenten zijn, maar ook modern erfgoed of gezichtsbepalend vastgoed. Je herkent de mogelijkheden, maar ook de moeilijkheden in dit proces. Je begrijpt de belangen van de verschillende partijen, en je kunt daarin ook sturing geven.
Jouw praktijkcasus vormt de rode draad in de Leergang. Je kiest al vóór de start jouw eigen casus. Tijdens de Leergang werk je een herbestemmingsplan van dit gebouw of complex uit. Daarin word je intensief begeleid door ervaren docenten. Je zult niet de eerste zijn voor wie deze cursus een vervolg krijgt in de vorm van onderzoek en/of realisatie van de plannen.

Inhoud
De leergang Herbestemmen en Verduurzamen van Gebouwen start op 21 mei 2024 en bestaat uit 10 bijeenkomsten, verspreid over 6 maanden.
Hij bestaat uit de volgende onderdelen:

  • introductie en inleiding – de noodzaak van herbestemming;
  • de omgeving, kansen en beperkingen;
  • cultuurhistorie als inspiratiebron voor herbestemming via waardestellend onderzoek;
  • markt en doelgroep bepalen – economisch perspectief en duurzaamheid;
  • ontwerp, ruimtelijke mogelijkheden en referenties in beeld;
  • ontwikkeling, investering en exploitatie – strategie en standaardrekenmodel;
  • teken- en rekenatelier onder begeleiding van cursusleider, architect en rekenmeester;
  • financiering bij herbestemming – op zoek naar middelen;
  • presentatie casusdossiers.


Voor wie?

Deze post-hbo-Leergang is voor iedereen, die een drijvende kracht is op dit gebied; of je nu architect bent of werkzaam bij de overheid, een bouwbedrijf of woningcorporatie.

Docenten en Commissie van Advies
De docenten zijn professionals uit de praktijk. Ze zijn allen expert op hun vakgebied. De Leergang wordt tevens ondersteund door een Commissie van Advies. In deze commissie zijn de Vakgroep Restauratie, de Monumentenwacht Gelderland, het Gelders Genootschap, een bestuurder en een deskundige uit een bouwbedrijf vertegenwoordigd.

Cursusleider
De Leergang staat al sinds 2011 onder leiding van drs. Evert Jan Krouwel, van huis uit historicus. Als wethouder raakte hij overtuigd van het belang van een hoge ruimtelijke kwaliteit en goede woonomgeving. Hij is al meer dan 12 jaar actief voor gemeenten en grotere projectontwikkelaars, vooral voor de transformatie van gebiedsgerichte ontwikkelingen.

Start en toelatingseisen
De leergang start op 21 mei 2024. Voor deze leergang heb je een hbo werk- en denkniveau nodig.

Kosten
De kosten zijn € 4450,- . Dat is inclusief lesmateriaal (een uitgebreide cursusmap en het boek ‘Rekenen op herbestemming’), excursie en catering en is vrijgesteld van btw.

Certificering
Je sluit de opleiding af met een post-hbo certificaat namens het GRC en de HAN.

Aanmelden
Schrijf je in via de website van de HAN

Meer informatie?
Wil je graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Andrea Bloemendaal ( 06 2938 4577)  of Gijs Pelgrom (06 4638 2294) of via de website van de HAN.