Opleidingen

Professional Restauratie (MBO-4)

Minister-president Rutte en minister De Jonge hebben in hun persconferentie van 24 juni een groot aantal versoepelingen aangekondigd in de Coronamaatregelen. Dat betekent voor het GRC, dat de opleidingen en cursussen, met enige aanpassing, gelukkig weer doorgang kunnen vinden. Check bij de activiteit zelf welke aanpassing geldt.
N.B. Voor de bouwsector is per 30 maart de helpdesk ‘Corona, Bouw & Techniek’ actief. Deze helpt bij kwesties rond veilig doorwerken tijdens de Coronacrisis: https://www.helpdeskcorona-bt.nl

Hartelijke groet, Jan Gersen – Directeur Gelders Restauratie Centrum

In samenwerking met Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen

In je werk heb je regelmatig te maken met monumenten en je wilt je kennis op dit vlak graag verdiepen? Dan is de opleiding Professional Restauratie een interessante optie voor jou.

Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor een gevarieerde doelgroep van verschillend opleidingsniveau (MBO-HBO-universitair) en biedt technisch inhoudelijke verdieping voor onder andere:

 • Medewerkers monumentenzorg en/of toezicht & handhaving bij de overheid
 • Medewerkers van architecten- en adviesbureaus
 • Monumentenwachters
 • Medewerkers van (restauratie)bouwbedrijven

Het werkveld van de Professional Restauratie
Je werkt bij een architecten- of adviesbureau aan plannen voor onderhoud of restauratie van monumenten. Als inspecteur of adviseur bij de Monumentenwacht voer je bouwkundige inspecties uit of adviseer je de eigenaar over de aanpak van het onderhoud van monumenten. Je werkplek kan ook een (restauratie)bouwbedrijf zijn. Je bent betrokken bij de calculatie/werkvoorbereiding of je werkt als voorman/uitvoerder aan onderhoud en restauratie van monumenten. Bij een gemeente regelt je als Professional Restauratie niet alleen vergunningen en subsidies, maar doe je ook de begeleiding van restauraties en onderhoud. Ons land kent veel organisaties die monumenten beheren. Ook daar kun je werkzaam zijn.

Basisinformatie over de opleiding Professional Restauratie

 • 1 dag les + 4 dagen werken of 2 avonden les + 5 dagen werken (MBO-BBL Niveau 4). De verdeling les + werk varieert per opleidingslocatie.
 • De opleiding wordt aangeboden als volledige MBO-4 opleiding (met naast de restauratievakken ook Engels, rekenen, Nederlands en een keuzedeel) én als brancheopleiding (alleen de restauratievakken). 
 • De MBO-4 opleiding wordt aangeboden bij het ROC van Twente en bij ROC Friese Poort in Drachten*
 • De brancheopleiding wordt aangeboden bij het NCE in Amersfoort (vanaf 1-1-2018).
 • Duur van de opleiding: de MBO-4 opleiding, 2 schooljaren, de brancheopleiding, 1 kalenderjaar.

Kostenindicatie

 • De MBO-4 opleiding kost ca. € 1.950 actuele lesstof en digitale leeromgeving voor twee jaar + € 573 schoolgeld per schooljaar (schooljaar 2017-2018).
 • De brancheopleiding kost ca. € 4.950 (excl. BTW).

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op www.professionalrestauratie.nl

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?
Stuur dan een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie Opleiding Professional Restauratie

* N.B. Vanaf het schooljaar 2017-2018 wordt de opleiding niet meer gestart bij het Koning Willem I College. Leerlingen die daar al bezig zijn met de opleiding, kunnen de opleiding uiteraard afmaken.