Verduurzaming van Monumenten; digitale technieken

14 feb 2020

Zoals we in de vorige blog aankondigden, zullen we in de komende tijd aandacht besteden aan de belangrijkste digitale initiatieven en technieken die in de wereld van ons gebouwde erfgoed al gemeengoed worden. Deze keer komen het nut van algoritmes en infrarood scannen aan bod. Let op, de toekomst van monumenten is allang begonnen.

Verduurzaming is de sleutel tot het behoud van monumenten

Marlou Boerbooms, die haar eigen 16de eeuwse pakhuis verduurzaamde, stelde het, in een artikel op monumenten.nl zo; “onbetaalbare monumenten hebben geen toekomst.” En in januari berichtte een persbericht van Nederland Monumentenland, “Wie denkt dat monumenten de verduurzamingsdans ontspringen, heeft het mis.” Ook monumenten moeten bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, nl. 40 % CO2-reductie in 2030 en 60% in 2040 (zie de Routekaart Verduurzaming Monumenten’). Nobel als die doelen zijn, voor de eigenaren zal de besparing op energiekosten misschien nog wel luidere taal spreken. Maar hoe moet je dat nou aanpakken?

Algoritmes

Op dit moment wordt door Nederland Monumentenland en Fenicks BV de monumentensector in kaart gebracht. Daarnaast brengen ze in Noord-Holland, Utrecht en ons eigen Gelderland het energieverbruik van alle Rijksmonumenten in kaart. Dit is een nulmeting, die zal dienen als ijkpunt om de toekomstige vooruitgang te kunnen meten. In Gelderland werken Fenicks BV en de Monumentenwacht daarin al een tijdje samen. Met de metingen halen de partijen grote hoeveelheden data op. Met daarop gebaseerde ‘algoritmes’ kunnen eigenaren van monumenten in de toekomst  een passend advies krijgen.

Infrarood scannen

Met een infraroodcamera kun je een warmtebeeld weergeven van (de buitenkant van) je monument. Zo zie je heel goed waar er warmte weglekt en waar isolatiemaatregelen het grootste effect zullen sorteren. Heb je, zoals veel monumenteneigenaren, het geld voor verbeteringen niet zomaar op de plank liggen, dan kun je bij het Restauratiefonds een lening aanvragen. Daarvoor moet je dan wel een ‘energiescan monumenten’ laten doen door Duurzaam Monumenten adviseurs (DuMo). Zo weet het Restauratiefonds dat er een goede verhouding is tussen kosten, maatregelen en monumentale waarden.

(Zelf) eerst een indruk krijgen? Begin bij de Toolkit duurzaam erfgoed

Om zelf alvast een beeld te krijgen van het energieverlies, kan de monumenteneigenaar bijvoorbeeld terecht bij de toolkit duurzaam erfgoed, bijvoorbeeld via de Monumentenwacht Gelderland. Het grote voordeel daarvan is dat je meteen een betrouwbare adviseur hebt. Via een makkelijk keuzemenu kom je terecht bij de meest voorkomende problemen en oplossingen bij verduurzaming. Doe-het-zelven bij het verduurzamen raden we niet aan, alleen al omdat het vaak over veel geld gaat. De Gelderse kennis & kunde-bedrijven zijn voor het verduurzamen de aangewezen adressen. Ook maakt het de financiering, via bijvoorbeeld het Restauratiefonds, een stuk makkelijker.

Terug naar overzicht