Diploma-uitreiking Specialist Restauratie Timmeren/Metselen op MBO4-niveau: nog geen warme handdrukken, wel een diploma en een bos bloemen.

21 dec 2020

De afgelopen tijd zijn in Gelderland, Zeeland en de regio Amsterdam de diploma’s uitgereikt van de tweejarige opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen MBO-4 (SRTM). Deze opleiding, die we in Gelderland samen het met NCE en het Graafschap College aanbieden, kon gelukkig doorgaan. Daardoor hebben we er gelukkig weer een aantal gemotiveerde vaklieden op hoog niveau bij.

Volledige MBO4-opleiding of Branchediploma

De MBO4-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (SRTM) is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen; die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig willen maken.  Speciaal voor professionals die écht verder willen in het restauratievak door kennis en inzicht te verdiepen. De opleiding wordt als Branchediploma aangeboden. Daar ligt voor het GRC, met focus op het aanbieden van praktijkgerichte cursussen en erkende vakopleidingen, het accent. De volledige MBO-4 opleiding bestaat uit een vakgedeelte en een generiek gedeelte met vakken als Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel.

Diploma’s in Gelderland

De opleiding SRTM in Arnhem/Doetinchem is een samenwerking van het Gelders Restauratie Centrum (GRC), het Graafschap College en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). René Bussink, de coördinator van de Gelderse opleiding SRTM op het Graafschap College, ging op 16 en 17 december op pad om de negen geslaagden het diploma persoonlijk te overhandigen. Zonder warme handdruk, maar wel met een bloemetje en klein cadeautje. Onder hen waren Wim Breeschoten van Bouwbedrijf Kreeft in Ede, die als 56-jarige timmerman het branchediploma haalde. Hij had nog niet heel veel ervaring met de restauratiebouw, maar is blij dat hij de uitdaging is aangegaan: “Ik vond oude gebouwen altijd al leuker dan nieuwbouw.” Wat hij het meest waardeerde is dat hij door de opleiding een nieuwe kijk op monumenten heeft gekregen. “Je leert de oude constructies te lezen en in hun eigen tijd te zien, zodat je beter weet hoe je zo’n klus moet aanpakken.” Wat hem ook nieuw inzicht heeft gegeven is dat naast metselen, ook een aantal andere vakken werd belicht zoals glas-in-lood, stuccen en baksteenherstel.

Datzelfde vind Derrick Waaijenberg, een 21-jarige timmerman, die met zijn vader en broer ‘Waaijenberg Eikenhout’ runt. Zij specialiseren zich in eikenhouten constructies, die ze opknappen, herstellen en nieuw ontwerpen. Hij was blij met de grote hoeveelheid vakkennis, ook van andere vakken. “Die bredere kennis geeft je ook veel respect voor andere vakken. Wij gaan zeker meer de restauratiekant op, dus deze opleiding paste heel goed bij ons.” Zo zorgt de opleiding SRTM niet alleen voor de nodige verdieping in vakkennis, maar zelfs voor meer en gemotiveerde restauratiespecialisten. En die hebben we steeds harder nodig.

Terug naar overzicht