Galerie 1880 in een klein kerkje in Laag-Keppel

In een voormalig kerkje in Laag-Keppel in de gemeente Bronckhorst is KuntofArt gevestigd. In 2018/2019 is het kerkje gerestaureerd een aangepast aan de eisen van een modern kunstcentrum. De foto's zijn eigendom van KunstofArt (4 t/m 9) of ©SengerPhoto (1,2,3).

Reizende expositie over de prachtige restauratievakken krijgt eigen transport-auto.

Als onderdeel van de doorlopende inspanning van het Gelders Restauratie Centrum om het belang van restauratie-vakmanschap onder de aandacht te brengen en te promoten, zal een pilot-expositie plaatsvinden in de Jacobskerk in Winterswijk. Daar werken de gemeente, provincie, het GRC en Slotboom Steenhouwers samen om te laten zien hoe mooi de restauratievakken zijn.

Kleine selectie Gelders erfgoed 2018

We maken regelmatig een rondje door de provincie om wat foto's te maken van al het mooie gebouwd erfgoed. Hieronder een kleine selectie.

Opening van het nieuwe hoofdkwartier van het GRC in gebouw B06 op Arnhems Buiten. 2 november 2018

Op vrijdagmiddag 2 november hield het GRC open huis ter gelegenheid van de inwijding van onze nieuwe huisvesting. Op ‘Arnhems Buiten’ huizen we, vanaf nu, in Bedrijfsgebouw B06. Zo’n 50 relaties kwamen een kijkje nemen aan de Utrechtse weg 310 in Arnhem. Het werd een geslaagde en gezellige bijeenkomst in het mooie gebouw. Zie hier de nieuwsbrief daarover en hieronder een fotografische impressie.

Bijeenkomst in de Eusebiuskerk op 15 maart 2018: tekort aan vakmensen en wat daaraan te doen.

De stichting Eusebius Arnhem en het GRC organiseerden op 15 maart in de prachtige Eusebiuskerk een bijeenkomst over het tekort aan restauratievakmensen en wat daaraan te doen. Er waren vier illustere sprekers, die hun licht over dit onderwerp lieten schijnen. Kijk hier voor de nieuwsbrief over dit onderwerp. Hieronder staat een kleine slectie van foto's over deze succesvolle dag.

Werklocaties en erfgoed in Gelderland op 2 november 2018

Op 2 november 2018 was er ruimte om een rondje te maken langs een paar erfgoedlocaties in Gelderland. Hieronder een een fotografische impressie daarvan.

Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd, 4 juli 2018

Op woensdag 4 juli 2018 zijn de diploma’s uitgereikt van de laatste opleiding restauratietimmeren en –metselen op MBO-niveau 3 (door GRC en Graafschap College). Hieronder een selectie van foto's van die uitreiking. De eerste opleiding op MBO-niveau 4 draait ondertussen tot volle tevredenheid.

Gelders Erfgoed. Voormalige werklocaties van leerlingen van de opleiding Restauratietimmeren en -metselen van het GRC en Graafschapcollege.

De leerlingen van de opleiding specialist restauratietimmeren of metselen werken in hun dagelijkse praktijk op veel verschillende Gelderse Erfgoederen. Hieronder een klein selectietje van foto's daarvan uit 2017.

Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd, 4 juli 2018

Op woensdag 4 juli 2018 zijn de diploma’s uitgereikt van de laatste opleiding restauratietimmeren en –metselen op MBO-niveau 3 (door GRC en Graafschap College). De plek waar dat gebeurde, Buitenplaats Reuversweerd in Brummen, is bijzonder, niet alleen vanwege de geschiedenis maar ook vanwege de toekomst.
Uitreiking diploma's Restauratietimmerman of -metselaar Graafschap College op Buitenplaats Reuversweerd

Hof te Baak, juni 2016

De Hof te Baak is een oud landgoed van de Hertog van Gelre. De huidige boerderij stamt uit 1887. Het landgoed beslaat 8 hectare en is al vijf generaties in het bezit van de familie Harmsen. De huidige bewoners, Hetty Harmsen en Willem Sleijster verdienen hun geld tegenwoordig met fruitsap van (voornamelijk) oude hoogstam appelrassen. Dat zijn er ruim 100, waaronder Bohnapfel, Brambley seedling, Sterappelen Groninger Kroon.

Eindejaarsexcursie Restauratietimmerman of -metselaar niveau 3

Het afgelopen jaar waren er 22 leerlingen op deze tweejarige opleiding. In 2016/2017 zijn dat er zelfs 23. Kijk hieronder waarom deze opleiding zo aanspreekt.

Excursie BBL3 Restauratie 24-06-16 from Alexander Senger on Vimeo.

Diploma-uitreiking Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren van gebouwd erfgoed op 14 juni 2016.

Op 14 juni werden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de diploma's uitgereikt van de eerste cursus.

Video Stan Veldkamp tijdens Skills Heroes, The finals, waar hij eervol derde werd

Bekijk de impressie

Skills Heroes landelijke finales: de andere disciplines

Niet alleen restauratietimmeren stond op het programma tijdens de Skills Heroes wedstijden op 17 t/m 19 maart 2016. Het was heel druk in de RAI in Amsterdam. In totaal streden finalisten in 34 categorieën, en een aantal demonstratie-disciplines, zoals meubelstofferen.

Stan Veldkamp

Stan Veldkamp nam deel aan de Skills Heroes-wedstrijden in Hengelo. Hij werd derde en mocht dus deelnemen aan de landelijke finale in de RAI op 17 tot en met 19 maart 2016. We zullen de video updaten met nieuwe beelden, want we hopen natuurlijk dat Stan ook in de landelijke finale tot de prijswinnaars zal behoren. Voor ons is hij echter nu al een winnaar. 

De Nederlandse Restauratiebeurs

Een klein overzicht van de Nederlandse Restauratiebeurs 2015. Binnenkort waarschijnlijk meer van de nieuwe beurs van 2016.