Video van Stan Veldkamp tijdens de landelijke ‘finals’ van de Skills Heroes

13 apr 2016

Na een eervolle derde plaats in Hengelo veroverde GRC-leerling Stan Veldkamp tijdens de landelijke finales van de Skills Heroes-wedstrijden in de RAI in Amsterdam ook een ‘bronzen’ plaats. Ons videoteam was er weer bij.

Drie heel intense dagen

De deelnemers kwamen op de 16-de maart bij elkaar om uitleg te krijgen over de opdracht en de spelregels. Op de 17-de tot en met de 19-de werkten de mannen aan niet één, maar twee opdrachten. Dat kwam omdat de eerste, het maken van een gebint, een ‘ligger met korbelen en toognagelverbinding’, sneller ging dan verwacht. De laatste ochtend had de jury daarom een zeer moeilijke opdracht bedacht, een hanebalk met drie verschillende verbindingen, waaronder een tandverbinding. Daar zat geen rechte hoek in. Zoals verwacht kreeg geen van de deelnemers die opdracht voldoende af. De één had hem wel af, maar met heel slordige verbindingen, de ander had veel tijd besteed aan het precies uitmeten, waardoor hij bij lange na niet klaar was. Lang overleg van de jury bracht Stan tot de eervolle derde plek. Uit het feit dat de winnaar van de eerdere wedstrijd in Hengelo, Rene Sol, nu als vierde eindigde bleek wel dat het een moeilijke wedstrijd was, waarbij de deelnemers elkaar niet veel ontliepen.

De Skills Heroes finales werden betwist in 34 vakwedstrijden, waaronder stratenmaken, autotechniek, fietstechniek, patissier, modeontwerper, horeca etc. Een deel van de disciplines gaat zelfs nog door voor de Europese finale in Stockholm. Helaas voor Stan geldt dat niet voor het restauratietimmeren. Maar dat je een van drie beste jonge restauratietimmerlieden in Nederland bent, is een heel goed teken voor je verdere loopbaan.